Skimming and Scanning*: Οι βασικές αρχές

Έρχεται κάποια στιγμή που έχετε κατακτήσει τις βασικές ικανότητες που σας προσδίδουν καλή γνώση και χρήση μιας ξένης γλώσσας. Έχετε συγκεντρώσει αρκετή γνώση και εμπειρία σε αρκετούς τομείς αυτής της γλώσσας. Κάποιοι από αυτούς είναι η κατανόηση ηχογραφημένων ή γραπτών κειμένων, το να μιλάτε με ευχέρεια και να χειρίζεστε σωστά πληθώρα γραμματικών κανόνων. Όλα αυτά ίσως έχουν οδηγήσει στην απόκτηση ενός διπλώματος ή απλά στην αύξηση της αυτοπεποίθησής σας.

Σήμερα, όμως, βρίσκεστε για άλλη μια φορά είτε στη θέση να δίνετε ένα πτυχίο υψηλότερου επιπέδου, ή είτε απλά υποχρεωμένοι να αφομοιώσετε ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών σε μικρό χρονικό διάστημα. Όπως και να έχει, κάθε φορά που προσπαθείτε να αποκτήσετε το απαιτούμενο σύνολο πληροφοριών όσο γίνεται πιο γρήγορα, ο χρόνος φεύγει μέσα από τα χέρια σας… Πώς μπορείτε, λοιπόν να τα καταφέρετε ότι η ώρα περνάει;

Η απάντηση στο πρόβλημά σας είναι “Skimming and Scanning”. Αυτές οι δύο λέξεις περιγράφουν συγκεκριμένες τεχνικές με στόχο τη ταχύτατη ανάγνωση. Για να αποσαφηνίσουμε, χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο τεχνικές εύκολα, μπορείτε να αποκτήσετε μεγάλο όγκο πληροφοριών σε μερικά λεπτά μόνο!

  1. Skimming

Η τεχνική «Skimming» σημαίνει την ανάγνωση των τίτλων και των υπότιτλων, εστιάζοντας σε έντονες λέξεις που ίσως υπάρχουν και την προσεκτική ανάγνωση της πρώτης και τελευταίας πρότασης κάθε παραγράφου. Αυτές ονομάζονται θεματικές προτάσεις και δίνουν το κύριο νόημα της κάθε παραγράφου. Στο τέλος της κάθε θεματικής πρότασης, τα μάτια σας θα πρέπει να ανατρέξουν στην παράγραφο για τυχόν πληροφορίες που ίσως ενδιαφέρουν όπως είναι ονόματα, ημερομηνίες ή γεγονότα. Συνεχίστε να διαβάζετε μόνο τις θεματικές προτάσεις, τσεκάροντας απλά το κύριο μέρος των παραγράφων, μέχρι να φτάσετε στο τέλος του κειμένου. Επειδή, όμως κάθε τελευταία παράγραφος ενός κειμένου αποτελεί το συμπέρασμά του, θα ήταν καλύτερο να την διαβάσετε ολόκληρη.

Να θυμάστε ότι κάνοντας skimming σε ένα κείμενο, η γενικότερη κατανόηση του, θα είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ότι όταν το διαβάζουμε με κάθε λεπτομέρεια. Όπως και να έχει, θα πρέπει με το skimming να έχουμε λάβει την κεντρική ιδέα του κειμένου.

▪Πότε να κάνουμε Skimming

H τεχνική του skimming, είναι ένας τρόπος να διαβάζουμε γρήγορα, παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αντικαθιστά το κανονικό διάβασμα. Άρα, πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιούμε αυτή την τεχνική;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα διαγώνισμα σύντομα. Είναι απαραίτητο να κάνετε επανάληψη στο υλικό που έχετε μάθει, αλλά δεν θέλετε να το διαβάσετε όλο. Κάνοντας skimming, μπορείτε πολύ γρήγορα να εντοπίσετε τις πληροφορίες που δεν έχετε αφομοιώσει και να μελετήσετε μόνο αυτές. Ενώ διαβάζετε, ρωτήστε τον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν χρειάζεται το skimming ή όχι. Εάν απαντήσετε «ναι» σε οποιαδήποτε από αυτές, τότε χρειάζεται να ακολουθήσετε την εν λόγω τεχνική.

♠    – Αυτή η ύλη μιλάει για θέματα που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας;

♠   -Γνωρίζω ήδη κάτι από όλα αυτά;

♠   -Μπορώ να αποφύγω κάποιες πληροφορίες από όλη αυτή την ύλη;

Εάν θυμόσαστε κάποια πράγματα επί του θέματος  ή πιστεύετε ότι δεν έχετε ανάγκη άλλες πληροφορίες, τότε αφήστε το πίσω! Μην τα διαβάζετε όλα! Πιστέψτε το, το να αποφύγετε την επανάληψη κάποιων πραγμάτων, μπορεί να είναι η ιδανικότερη χρήση του χρόνου σας. Όταν επιλέγετε τι να διαβάσετε πολύ γρήγορα ή τι να μην διαβάσετε καθόλου, θα εκπλαγείτε από το σύνολο των τελικά χρήσιμων πληροφοριών που θα παραμείνουν.

  1. Scanning

Το scanning αποτελεί μια άλλη χρήσιμη τεχνική για να επιταχύνουμε το διάβασμά μας. Σε αντίθεση με το skimming, όταν κάνουμε scanning, αναζητούμε ένα συγκεκριμένο γεγονός ή πληροφορία, χωρίς να διαβάζουμε ολόκληρο το κείμενο. Για να μπορούμε να κάνουμε επιτυχημένα scanning, χρειάζεται να καταλάβουμε πως είναι δομημένο το κείμενο όπως επίσης να έχουμε και το επίπεδο γνώσης να καταλαβαίνουμε ακριβώς αυτά που διαβάζουμε για να εντοπίζουμε γρήγορα τις πληροφορίες που απαιτούνται με ταχύτητα.

Το να γνωρίζουμε τι ψάχνουμε, να μπορούμε να το εντοπίσουμε από θέμα γνώσεων λεξιλογίου και να μπορούμε να διακρίνουμε γρήγορα τη δόμηση του κειμένου είναι απαραίτητοι παράγοντες για ένα επιτυχημένο scanning.

Το να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας ή το στυλό και μολύβι σας όταν κάνετε scanning είναι πολύ βοηθητικό όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε συγκεκριμένες πληροφορίες. Το κάνετε αυτό όταν ψάχνετε μια λέξη σε λεξικό; Για να βρείτε ένα ραντεβού στο ημερολόγιό σας;  Για να βρείτε δρομολόγια που σας ενδιαφέρουν; Το να χρησιμοποιείτε τα χέρια, το στυλό ή το μολύβι σας, είναι άκρως αποτελεσματικό στο να εστιάζετε την προσοχή σας και να ξέρετε ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεστε όταν διαβάζετε ένα εκτενές κείμενο. Η περιφερειακή σας όραση μπορεί, επίσης να σας βοηθήσει σε αυτό. Όταν το χέρι σας ανατρέχει σε μια σειρά ονομάτων τα μάτια σας δεν βλέπουν μόνο το όνομα που δείχνει το δάχτυλό σας, αλλά και τα ονόματα που βρίσκονται πιο πάνω ή πιο κάτω. Αφήστε, λοιπόν και τα μάτια σας να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

▪Πότε να κάνετε Scanning.

Κάνουμε scanning όταν ο στόχος μας είναι να βρούμε συγκεκριμένες πληροφορίες.

Στο παρελθόν, όλοι μας έχoυμε κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να του προσδίδουμε τη συγκεκριμένη ονομασία τεχνικής. Τώρα, μπορούμε να κάνουμε scanning πιο σκόπιμα και πιο συχνά. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε, τόσο τελειοποιούμε τη τεχνική μας. Ουσιαστικά, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που αποκτάμε μέσω του  scanning, είναι η ικανότητα να γινόμαστε πιο ευέλικτοι αναγνώστες. Η τεχνική του scanning σίγουρα προσθέτει ταχύτητα στην γενικότερη ικανότητα μας να διαβάζουμε κείμενα.

Καθώς μπορεί να είστε συνηθισμένοι να διαβάζετε λέξη προς λέξη και ίσως αισθάνεστε άβολα να παραλείπετε κάποιες, ήρθε η ώρα να δώσετε στο μυαλό σας το δικαίωμα να παραβλέπει λέξεις όταν εξασκείστε στο skimming και scanning. Πιστέψτε με, δεν θα συμβεί τίποτα κακό, εάν το κάνετε!

* Ως προς την ελληνική γλώσσα, οι εν λόγω τεχνικές μεταφράζονται επίσημα ως «Σφαιρική Ανάγνωση» (Skimming) και ως «Εστιασμένη Ανάγνωση» ( Scanning). Καθώς όμως έχουν εδραιωθεί με τους αγγλικούς όρους στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, στο παρόν άρθρο, θα μείνουν στην αγγλική.

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *