Πόσο χρόνο θα μου πάρει να μάθω μια ξένη γλώσσα;

                Οι 3 πιο δημοφιλείς μύθοι που απαντούν στην ερώτηση που αφορά στον χρόνο εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας!

 

  1. «Χρειάζομαι χρόνια για να μάθω μια γλώσσα».

 Ίσως η πιο συχνή φράση που ακούγεται ως απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση. Το χειρότερο είναι ότι όσα χρόνια και αν έχει στο μυαλό του αυτός που προφέρει αυτή την πρόταση, είναι απολύτως σίγουρο ότι ο συνομιλητής του που την ακούει, σίγουρα προσθέτει μερικά ακόμα..και με όλα αυτά, φτάνουμε σίγουρα στον αριθμό 7 ή 8 χρόνια…κουραστικό και μόνο να το σκεφτεί κανείς.

 

  1. «Σε 6 μήνες μπορώ να μάθω μια γλώσσα»

 Σίγουρα μια πολύ σαγηνευτική πρόταση που δεν διστάζει να μαγέψει πολλούς υποψήφιους σπουδαστές, ειδικά ως μέσο προώθησης καινοτόμων μεθόδων και νέων εκπαιδευτηρίων.

Μοντέρνα βιβλία, νέες τεχνικές ακουστικής και προφορικής εξάσκησης μας υπόσχονται άμεση και ολοκληρωμένη γνώση και χρήση της γλώσσας που ανυπομονούμε να μάθουμε! Να μάθουμε μια γλώσσα σε λιγότερο από ένα χρόνο? Τι ανακούφιση!!! Ειδικά σε ένα κόσμο που όλα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, και δεν πρέπει να σπαταλήσουμε πουθενά ούτε ένα παραπάνω δευτερόλεπτο!

 

  1. « Όσο πιο νέος είναι κανείς, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει μια ξένη γλώσσα»

Ακόμα μια συχνή φράση ανάμεσα στους ενήλικες σπουδαστές. Οι περισσότεροι είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε ότι η εκμάθηση οποιουδήποτε αντικειμένου, ειδικά μιας ξένης γλώσσας, δυσχεραίνει ως διαδικασία αναλογικά με την ηλικία. Νιώθουμε τόσο φορτωμένοι από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, υποκύπτουμε σε μια πιθανή εξασθένηση της μνήμης μας , και άνετα παραδίνουμε τον εαυτό μας στη δικαιολογία ότι χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να μάθουμε κάτι, μόνο και μόνο επειδή είμαστε μεγαλύτεροι ηλικιακά σε σχέση με άλλους μαθητές.

 

Αλήθεια λοιπόν, πόσο χρόνο τελικά, θα μας πάρει;

Η μόνη σωστή απάντηση είναι: Εξαρτάται!!!

 

Ο χρόνος που θα χρειαστούμε να μάθουμε πολύ καλά μια ξένη γλώσσα, σε βαθμό που να αισθανόμαστε άνετα εξαρτάται από κάποιους παράγοντες:

 

α) Την καθημερινότητά μας. Εργαζόμαστε; Σπουδάζουμε; Έχουμε οικογένεια; Έχουμε άλλα χόμπι; Σίγουρα, ειδικά όταν είμαστε ενήλικες έχουμε απαντήσει «ναι» σε πάνω από δύο ερωτήσεις. Αυτό μειώνει σημαντικά το χρόνο και ιδιαίτερα την συγκέντρωση που μπορούμε να αφιερώσουμε στη μάθηση της ξένης γλώσσας.

β) Την αναγκαιότητα. Ζούμε στη χώρα που μιλιέται αυτή η γλώσσα; Εξαρτάται η θέση εργασίας μας ή μια πιθανή προαγωγή από την επιπλέον γνώση μιας ξένης γλώσσας; Σίγουρα, αυτές είναι σοβαρές παράμετροι που θα βάλουν σε πρώτη θέση την εκμάθηση της ξένης γλώσσας και θα παραγκωνίσουν άλλες δραστηριότητες.

γ) Τη δέσμευσή μας προς το στόχο μας. Η αλήθεια εδώ είναι ότι δεν είναι ούτε θέμα καλής μνήμης, ούτε ελεύθερου χρόνου εξαιτίας της ηλικίας μας. Ο κάθε σπουδαστής, είτε έχει μνήμη χρυσόψαρου είτε ελέφαντα, είτε είναι ανήλικος ή ενήλικας, θα μάθει μια ξένη γλώσσα στο ταχύτερο χρονικό διάστημα, μόνο εάν πραγματικά δεσμευτεί προς αυτό το στόχο με όλη του την καρδιά. Ασυνείδητα και συνειδητά, θα αναζητά συνεχώς τρόπους βελτίωσής του, εξάσκησής του και θα συμπεριλάβει έμπρακτα στην καθημερινότητά του την ξένη γλώσσα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι σίγουρο ότι θα μάθει ταχύτερα σε σχέση με άλλους.

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *