Πόσες λέξεις μπορούμε τελικά να θυμηθούμε;

3 Tips για να κατακτήσουμε τον Μαγικό Κόσμο των Λέξεων.

Είναι εύκολο να θυμηθούμε 10, 20, 100 ή περισσότερες λέξεις στη γλώσσα που ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε, άραγε; Έχουμε ήδη καταφέρει να μάθουμε ολόκληρη την άλφα-βήτα στη νέα γλώσσα. Καταφέραμε να προφέρουμε και να γράψουμε σωστά τις πρώτες μας λέξεις στην άλλη γλώσσα, και ναι μπορούμε πια να ρωτήσουμε με άνεση ποιο είναι το όνομα κάποιου και από ποια χώρα είναι. Συγχαρητήρια!

Και τώρα τι γίνεται; Έχουμε κολλήσει στις λέξεις  “tree”, “sea” και “sun”. Πολύ ωραία! Η αλήθεια είναι ότι πέρα από το να περιγράψουμε μια ηλιόλουστη παραλία σ’ ένα εξωτικό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού, αυτές οι λέξεις με το ζόρι μας φτάνουν για να περιγράψουμε οτιδήποτε άλλο. Πώς φτάνουμε λοιπόν στο επόμενο επίπεδο επικοινωνίας στη νέα γλώσσα; Τι θα γίνει με όλες αυτές τις μαγευτικές νέες λέξεις που είναι τόσο δύσκολο όμως να μάθουμε;

 

Αντιγραφή και Ορθογραφία; Ποτέ ξανά!

Χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο –ανάμεσά τους, και εγώ η ίδια, κάποτε- σπαταλούμε αμέτρητες ώρες, μέρες και χρόνια από τη ζωή μας, αντιγράφοντας τις νέες λέξεις που μαθαίνουμε και τη σημασία τους, όσες περισσότερες φορές μπορούμε, προσπαθώντας μάταια μ’ αυτόν τον τρόπο να τις μάθουμε. Ο εφιάλτης αυτός συνεχίζεται με  την ορθογραφία μεμονωμένων λέξεων, η οποία πέρα από το άγχος που προκαλεί κάθε φορά, δεν προσφέρει απολύτως τίποτα άλλο. Ας μην τα επαναλαμβάνουμε πια. Πέρα από τον κάλο στα δάχτυλά μας και την ψευδαίσθηση ότι μαθαίνουμε κάτι, τελικά δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα.

 

▪Μία φράση την ημέρα!

Ο εγκέφαλός μας είναι ειδικά σχεδιασμένος να συγκρατεί και να θυμάται μόνο πληροφορίες που βρίσκει χρήσιμες. Στην καθημερινότητά μας, τόσο γραπτά όσο και προφορικά, δεν χρησιμοποιούμε σχεδόν ποτέ μεμονωμένες λέξεις, αλλά συνθέτουμε προτάσεις ώστε να μπορούμε να  εκφράσουμε τις ιδέες μας. Μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να ανακαλύπτουμε έτοιμες ή να σχηματίζουμε μικρές απλές προτάσεις, το μυαλό μας θα απορρίπτει όλες τις νέες λέξεις που θα είναι σκόρπιες και ασύνδετες μεταξύ τους. Άρα, ας μην διστάζουμε να δημιουργήσουμε δικές μας μικρές φράσεις στην ξένη γλώσσα, αντί να προσπαθούμε να απομνημονεύουμε τη σημασία ξεχωριστών λέξεων.

 

▪Το μαγικό PostIt!

Όσο καλή και αν είναι η μνήμη μας , όσες φορές και αν επαναλάβουμε κάποιες λέξεις, υπάρχουν πάντα κάποιες που απλά δεν μένουν με τίποτα στο μυαλό μας. « Μα, τι έχω πάθει; Την ξέρω αυτή τη λέξη, την έχω διαβάσει τόσες φορές!!!Βασικά, πριν 5 λεπτά την έλεγξα! Πώς γίνεται να μην τη θυμάμαι; Μάλλον έχω πάθει Alzheimer’s..». Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο καταφτάνει αυτό το θαυμαστό μικρό κίτρινο χαρτάκι που όλοι γνωρίζουμε ως “post-it”. Γράφουμε, λοιπόν στο post-it τη λέξη που ξεχνάμε συνέχεια, με μεγάλα και καθαρά γράμματα και το έχουμε πάνω μας όλη μέρα (χωρίς τη μετάφραση της λέξης!), στο πορτοφόλι μας, στην τσάντα μας ή στην οθόνη του υπολογιστή μας. Το μυαλό μας έτσι αναγκάζεται να βλέπει συνέχεια αυτή τη λέξη, να τη σκέφτεται και να φτάνει από μόνο του στη σημασία της. Σε λίγες μέρες, θα την έχουμε μάθει καλύτερα από πολλές άλλες και θα γράφουμε ήδη την επόμενη!

 

Share This

2 Απαντήσεις

  1. Καταπληκτικό άρθρο!!!Σίγουρα με βοήθησε να αλλάξω ένα συνηθισμένο τρόπο διαβάσματος που δεν είχε αποτέλεσμα!Πρωτοποριακό site για τα ελληνικά δεδομένα….Θα συνεχίσω να το επισκέπτομαι για περαιτέρω συμβουλές…

    1. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ!Στόχος μου η βοήθεια του κάθε μαθητή να κατακτήσει τους στόχους του! Με μεγάλη μου χαρά να παρέχω οποιαδήποτε συμβουλή δύναμαι και μου ζητείται να δώσω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *