Πώς να μάθουμε γρήγορα μια νέα γλώσσα;

«Πόσο γρήγορα μπορώ να μάθω μια νέα γλώσσα;»

«Κάνω χρόνια γαλλικά, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω όταν έρχεται η στιγμή»..

«Διαβάζω λεξιλόγιο κάθε μέρα αλλά όταν πάω να γράψω μια έκθεση δεν θυμάμαι τη λέξη που θέλω να χρησιμοποιήσω»…

«Ξέρω κάποιον που πήρε το πρώτο του πτυχίο μέσα σε 9 μήνες και εγώ κάνω την ίδια γλώσσα τρία χρόνια και δεν έχω δώσει ακόμα πτυχίο»…

 

Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτά τα λόγια; Σίγουρα, όχι λίγες. Η πραγματική απάντηση σ’ αυτή την ερώτηση έχει δύο πλευρές. Την καλή και την κακή.

Ποια πλευρά θέλετε να ακούσετε πρώτα; Ας ξεκινήσουμε από την καλή! Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε. Νομίζουμε ότι μας παίρνει χρόνια να τη μάθουμε και ότι θα έπρεπε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα μετά από τόσο καιρό.. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς! Δεν έχουμε όντως αφιερώσει χρόνια μαθαίνοντας αυτή τη νέα γλώσσα. Στην πραγματικότητα, έχουμε ξοδέψει κάποιες ώρες στα μαθήματά μας και κάμποσες άλλες μέσα στην εβδομάδα για διάβασμα. Αν τις συγκεντρώσουμε όλες μαζί, σίγουρα δεν θα απαριθμήσουν τα χρόνια που λέμε ότι μαθαίνουμε αυτή τη γλώσσα. Ίσως μαζεμένες όλες αυτές οι ώρες μας βγάλουν κάποιους μήνες! Άρα, δεν έχουμε ξοδέψει χρόνια της ζωής μας μαθαίνοντας κάτι χωρίς αποτέλεσμα όπως νομίζαμε!

Ας δούμε τώρα και την κακή πλευρά. Δεν μπορούμε να μάθουμε μια γλώσσα αν δεν καταβάλλουμε την προσπάθεια που χρειάζεται! Για τον καθένα από μας, αυτό μεταφράζεται σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο αλλά κανείς δεν μπορεί να μάθει μια νέα γλώσσα, χωρίς να μελετήσει, χωρίς να κάνει λάθη, χωρίς να κάνει εξάσκηση και χωρίς να το βάλει στόχο.

Πάμε να δούμε μερικά tips που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της μάθησης μιας ξένης γλώσσας!

  1. Να το βάλουμε ως άμεσο στόχο στο μυαλό μας. Αν το κάνουμε αυτό, τότε όλες μας οι ενέργειες θα οδηγούν προς αυτό το στόχο και η μελέτη δεν θα μας φαίνεται καν υποχρέωση.

 

  1. Να αποφασίσουμε τι σημαίνει ΕΠΙΤΥΧΙΑ για μας. Επιτυχία για μας είναι να μιλάμε με ευχέρεια τη νέα γλώσσα; Να μπορούμε να διαβάζουμε ολόκληρα βιβλία στην ξένη γλώσσα χωρίς τη βοήθεια λεξικού; Να μπορούμε να συνομιλούμε άνετα με κάποιον που έχει αυτή τη γλώσσα ως μητρική του; Όσο πιο γρήγορα, ορίσουμε τι ακριβώς σημαίνει επιτυχία για μας τόσο πιο πολύ θα εξασκούμαστε με δραστηριότητες που στοχεύουν εκεί.

 

  1. Να αναγνωρίσουμε τις «δυνατές» μας δραστηριότητες. Ο καθένας από μας, είναι σίγουρο ότι έχει παρατηρήσει ποιοι τρόποι μελέτης αποδίδουν τα μέγιστα αποτελέσματα. Άλλος εξασκείται καλύτερα όταν ακούει μουσική ή ειδήσεις στην ξένη γλώσσα, άλλος όταν διαβάζει άρθρα ή λογοτεχνικά βιβλία παρατηρεί ότι το λεξιλόγιό του και η έκθεσή του βελτιώνονται άμεσα. Άλλος με την καθημερινή επανάληψη των σημειώσεων του μετά από κάθε μάθημα. Αν εντοπίσουμε αυτές τις «δυνατές» μας στιγμές και τις επαναλάβουμε πολύ συχνότερα τότε θα έχουμε και ταχύτερα αποτελέσματα.

 

  1. Να μην ξεφεύγουμε από το διάβασμά μας. Ναι, ναι, ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Την ώρα που είχαμε προγραμματίσει να κάτσουμε να διαβάσουμε, ξαφνικά ένας φίλος μας παίρνει τηλέφωνο και είναι απόλυτη ανάγκη να μας δει. Ή, τη στιγμή ακριβώς που καθόμαστε στο γραφείο μας για να διαβάσουμε, θυμόμαστε ότι πεινάμε ή ότι έχουμε να κάνουμε κάποια τηλεφωνήματα ή ότι ίσως ήρθε η ώρα να σιδερώσουμε όλα αυτά τα ρούχα που μας περιμένουν; Είτε διακόψουμε το διάβασμά μας για να κάνουμε κάτι από όλα αυτά και επιστρέψουμε μετά, είτε όχι, σίγουρα έχουμε διακόψει τη σκέψη και τη συγκέντρωσή μας.

 

  1. Να εστιάσουμε στο λεξιλόγιο της γλώσσας που μαθαίνουμε. Δεν χρειάζεται να παπαγαλίζουμε τη σημασία νέων λέξεων ούτε να τις επαναλαμβάνουμε μία-μία απέξω, χωρίς να τις χρησιμοποιούμε σε προτάσεις. Μπορούμε με πιο παραγωγικούς τρόπους, μέσω της ανάγνωσης κειμένων στη ξένη γλώσσα, για παράδειγμα, να σημειώνουμε λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά ή που θα μπορούσαν άνετα να περιγράψουν την καθημερινότητά μας.

 

  1. Να δυναμώσουμε τη μνήμη μας. Όσο αδύνατη ή σχετικά δυνατή είναι η μνήμη μας, υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης. Όσο περισσότερο εξασκούμε τη μνήμη μας, τόσο μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών θα αποθηκεύει στην ξένη γλώσσα. Κάτι τέτοιο, θα επιταχύνει τη διαδικασία μάθησης.

 

  1. Να εξασκούμε αυτά που μαθαίνουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Ακόμα και αν δεν μπορούμε να εξασκήσουμε τις γνώσεις μας, ταξιδεύοντας στη χώρα που μιλιέται αυτή η γλώσσα, μπορούμε να εξασκήσουμε αυτά που μαθαίνουμε με άλλους τρόπους. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαβάσουμε ένα άρθρο, χωρίς λεξικό. Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ειδήσεις σ’ αυτή τη γλώσσα με ίδιους υπότιτλους. Μπορούμε ακόμα με τη βοήθεια του Διαδικτύου να βρούμε κάποιον να συνομιλήσουμε σ’ αυτή τη γλώσσα.

 

  1. Να κάνουμε συχνά επανάληψη. Κυρίως στα κομμάτια που μας δυσκολεύουν. Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα στο γραφείο μας ή στο σπίτι μας για να κάνουμε επανάληψη. Αρκεί να έχουμε το τετράδιό μας ή ένα από τα βιβλία μας μαζί. Όπου βρούμε λίγο διαθέσιμο χρόνο, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά. Και από την άλλη, να προγραμματίζουμε εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας μικρές επαναλήψεις, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα.

 

  1. Κάντε μια βουτιά! Διαβάζετε πολύ σωστά!..αλλά δεν είναι αυτό που νομίζετε! Βυθιστείτε στον πολιτισμό της νέας γλώσσας που μαθαίνετε. Όσα περισσότερα ερεθίσματα σ’ αυτή τη γλώσσα έχετε γύρω σας, τόσο περισσότερο θα μαθαίνετε τον πολιτισμό της και τα χαρακτηριστικά της. Όλα αυτά που μαθαίνετε δεν θα είναι ασύνδετα μεταξύ τους αλλά σιγά-σιγά θα ενσωματώνονται στη νοοτροπία ολόκληρης της γλώσσας.

 

 

 

 

 

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *