Πώς να διαβάσετε πιο παραγωγικά σε λιγότερο χρόνο!

Πόσο συχνά νιώθετε απεγνωσμένοι από τον περιορισμένο χρόνο που έχετε για να διαβάσετε; Υπάρχουν 5 tips για να σας βοηθήσουν να γίνετε πιο παραγωγικοί σε πολύ λιγότερο χρόνο!

  1. Πετάξτε οτιδήποτε παλιό.

Το πιο σημαντικό πράγμα που ίσως έχουμε να κάνουμε, αφού αποφασίσουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο διαβάσματός μας, είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου μελέτης. Όσο μεγάλο ή μικρό είναι το γραφείο μας, μπορεί πάντοτε να είναι τακτοποιημένο. Κάπου ανάμεσα στη δύσκολη καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις για το σχολείο, το γραφείο μας, αποτελεί πολύ συχνά το σημείο που κανονίζουμε όλες τις δραστηριότητες, είναι φυσικό, λοιπόν, να μαζεύονται εκεί, όλων των ειδών χρήσιμα και άχρηστα προϊόντα. Παλιά βιβλία και τετράδια, πολύχρωμα post-it, σκισμένες φωτοτυπίες, στυλό που δεν γράφουν, ακόμα και ψίχουλα του τοστ που φάγατε χθες το βράδυ! Καθημερινή εικόνα. Παρόλα αυτά, αυτό το όμορφο χάλι, δεν μας βοηθάει να γίνουμε πιο παραγωγικοί.

Πετάξτε τα όλα κάτω! Ναι, ακούσατε πολύ σωστά! Όλα, στο πάτωμα. Είναι λογικό να αποφεύγετε αυτή τη στιγμή, ίσως γιατί δεν θέλετε να πετάξετε τίποτα και νιώθετε ότι τα χρειάζεστε πραγματικά όλα αυτά είτε επειδή νιώθετε ότι, δεν έχετε χρόνο να οργανώσετε αυτό το χάος. Αυτά όμως είναι μόνο δικαιολογίες.. Ας το κάνουμε, λοιπόν!

Αρχικά, καθαρίστε το γραφείο σας πάρα πολύ καλά, εξαφανίστε τη σκόνη για να δώσετε χώρο στα νέα πράγματα που θα τοποθετηθούν εκεί. Ας ξεκινήσουμε από τα βιβλία. Φτιάξτε μια στοίβα των βιβλίων που χρειάζεστε, μια με αυτά που δεν χρειάζεστε αλλά μπορείτε να κρατήσετε και τέλος, άλλη μια με αυτά που είναι εντελώς άχρηστα και μπορούν να πάνε προς ανακύκλωση ή να δοθούν σε άλλους. Ελέγξτε ποια στυλό και μολύβια μπορείτε να κρατήσετε και πετάξτε όλα τα υπόλοιπα. Και τώρα, η χειρότερη στιγμή απ’ όλες… όλα αυτά τα χαρτιά που βρίσκονται γύρω σας! Διαβάστε προσεκτικά το κάθε χαρτί, αλλά προσπαθήστε να κρατήσετε αυτά που είναι πραγματικά απαραίτητα! Οτιδήποτε άλλο, πρέπει να πεταχτεί! Να είστε σίγουροι, ότι μικρά σημειώματα φίλων και δασκάλων θα ξαναγεμίσουν σύντομα το γραφείο σας. Αλλά για να έρθουν τα καινούργια, πρέπει να τους δώσετε χώρο, πετώντας τα παλιά.

  1. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα διαβάσματος.

Επιστρέψατε από το σχολείο, φάγατε μεσημεριανό, πήγατε στο μάθημα της ξένης γλώσσας σας ή σε κάποια προπόνηση, και επιτέλους, γυρίσατε σπίτι. Ότι ώρα και αν φτάσατε σπίτι, πρέπει να παραβλέψετε το γεγονός ότι είστε ήδη λίγο κουρασμένοι καθώς σας περιμένει το διάβασμά σας για αύριο. Κάνετε, λοιπόν, ένα 15λεπτο διάλειμμα για να πάρετε μια ανάσα, τρώτε κάτι ή πίνετε λίγο χυμό και κάθεστε στο γραφείο σας. Πριν ανοίξετε οποιοδήποτε βιβλίο ή ξεκινήσετε να πανικοβάλλεστε για το από που θα ξεκινήσετε, πάρτε στα χέρια σας ένα μικρό χαρτάκι. Γράψτε όλα όσα έχετε να μελετήσετε για αύριο. Αφού το κάνετε αυτό, βάλτε πρώτα στη λίστα σας τα μαθήματα που είναι πιο δύσκολα και που μάλλον θα σας πάρουν περισσότερο χρόνο. Αφήστε τα πιο εύκολα για το τέλος της λίστας σας. Η επόμενη κίνησή σας, είναι να οργανώσετε μικρά δεκάλεπτα διαλείμματα, ακριβώς μετά την ολοκλήρωση διαβάσματος κάθε ξεχωριστού μαθήματος. Δεν είναι συνετό να κάνετε περισσότερα διαλείμματα από αυτά, γιατί πολύ απλά δεν θα προλάβετε να τα τελειώσετε όλα. Τηρήστε με σεβασμό το πρόγραμμά σας. Είναι κατανοητό ότι τις πρώτες φορές που θα το κάνετε, θα σας είναι δύσκολο να το ολοκληρώσετε και να το τηρήσετε, αλλά, θα δείτε, ότι θα το συνηθίσετε και δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα να το φέρνετε εις πέρας.

  1. Αποσυνδεθείτε.

Μμμ…Μάλλον το πιο δύσκολο απ’ όλα. Λογικά, έχετε τον υπολογιστή σας μπροστά σας και τσεκάρετε το κινητό σας, σχεδόν κάθε δέκα λεπτά, γιατί ένα email, γραπτό μήνυμα ή ειδοποίηση από τα social media έκανε την οθόνη σας να αναβοσβήσει. Δεν θα μπορέσετε όμως ποτέ να φτάσετε στο μέγιστο βαθμό της συγκέντρωσής σας, όσο το κάνετε αυτό. Συνεπώς, το πραγματικό σας διάβασμα εμποδίζεται και θα τελειώσετε αρκετά αργότερα, χωρίς να έχετε την καλύτερη ποιότητα στο διάβασμά σας.

Ήρθε η ώρα να αποσυνδεθείτε, να βάλετε το κινητό σας στη σίγαση, και να ξανασυνδεθείτε όταν έχετε τελειώσει από όλα. Εάν συνδέεστε στα διαλείμματά σας, φυσικά θα πρέπει να απαντήσετε σε μηνύματα φίλων και φυσικά δεν θα αντισταθείτε σε ένα σκρολάρισμα να δείτε γενικά τι γίνεται. Πιστεύετε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να χαλαρώσετε για λίγο. Το αντίθετο, θα σπαταλήσετε το χρόνο σας και θα διασπάσετε την προσοχή σας σε διαφορετικά πράγματα που δεν σας είναι απαραίτητα αυτή τη στιγμή.

Σε περίπτωση που όντως χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε το Ίντερνετ για το διάβασμά σας, χρησιμοποιείστε τον υπολογιστή σας και επισκεφτείτε μόνο τις απαραίτητες σελίδες.  Ας δούμε πόσο μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό…

  1. Κάντε ένα διάλειμμα.

Εκτός από το να κάνετε συχνά διαλείμματα, το τι κάνετε μέσα σ’αυτά τα διαλείμματα έχει άμεση επίδραση στο διάβασμά σας. Ενώ κάνετε διάλειμμα, μια πολύ καλή ιδέα είναι να κάνετε ένα σύντομο περίπατο, είτε σε κάποιο κοντινό πάρκο ή απλά γύρω από το τετράγωνό σας. Ο καθαρός αέρας που θα πάρετε θα σας αναζωογονήσει όταν επιστρέψετε στο διάβασμά σας.

Μία εξίσου καλή ιδέα, είναι να απολαύσετε ένα υγιεινό σνακ. Ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών, θα σας δώσουν τις κατάλληλες βιταμίνες που χρειάζεστε. Δεν θα έχετε όμως τα ίδια αποτέλεσμα εάν φάτε junk food ή γλυκά, καθώς τα συστατικά τους θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στο διάβασμά σας.

  1. Κάντε μια επανάληψη στο πιο δύσκολο μάθημα λίγο πριν ξαπλώσετε.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε, αφού έχετε τελειώσει το διάβασμα σας, είναι να δείτε τηλεόραση ακριβώς πριν κοιμηθείτε. Το καλύτερο πράγμα που έχετε να κάνετε και αποδεδειγμένα θα σας προσφέρει καλύτερη αφομοίωση όλων όσων διαβάσατε, είναι να ρίξετε άλλη μια ματιά ακριβώς πριν κοιμηθείτε. Σύμφωνα με έρευνες, κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μνήμη μας αφομοιώνει αυτά που μάθαμε. Μετατρέπει τις πληροφορίες σε γνώση. Αυτό σημαίνει ότι όταν έρθει η ώρα να θυμηθούμε τι διαβάσαμε, το μυαλό μας θα είναι έτοιμο να το αναπαράγει καθώς θα έχει αποτυπωθεί σε αυτό.

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *