Ποια ξένη γλώσσα να μάθω;

Η προφανής απάντηση, για οποιονδήποτε που δεν γεννήθηκε σε χώρα όπου η επίσημη γλώσσα να είναι τα αγγλικά, είναι φυσικά « τα αγγλικά». Η συγκεκριμένη γλώσσα θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια η επίσημη διεθνής γλώσσα, άρα αυτό το καθιστά απαραίτητη για σχεδόν κάθε άνθρωπο στον πλανήτη, ειδικά την εποχή της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλούν αγγλικά σε όλο τον κόσμου, και ειδικότερα η αναλογία των ανθρώπων των οποίων τα αγγλικά είναι η δεύτερη γλώσσα είναι 3/1 σε σχέση με αυτούς των οποίων είναι μητρική.

Παρόλα αυτά, πέρα από το να μάθουμε αγγλικά, ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας όταν επιλέγουμε ποια (άλλη) ξένη γλώσσα να μάθουμε;

 1. Προοπτική Καριέρας.

Όσο συγκεκριμένο και τοπικά εστιασμένο μπορεί να θεωρείται το αντικείμενο εργασίας σας, κάτι τέτοιο είναι σχετικό στον 21ο αιώνα. Κάθε επάγγελμα βρίσκεται υπό πρόκληση εξέλιξης και ανά-προσδιορίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς σύνορα πια. Από τη δικτύωση στους επαγγελματικούς κύκλους, πανεπιστημιακές σπουδές, ταξίδια, όλοι οι επαγγελματίες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιούν διάφορες γλώσσες για να αναβαθμίζουν τη δουλειά τους.

Υπάρχουν πάνω από 6000 γλώσσες στον κόσμο και πρέπει κάποιος να επιλέξει σωστά αυτή που θα του φανεί χρήσιμη για τη βελτίωση της εργασίας του. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, όχι μόνο θα ξεχωρίσει έναν υποψήφιο από όλους τους άλλους, αλλά θα θέσει και γερές βάσεις για σημαντικές χρηματικές απολαβές στο μέλλον.

Να κάποιες ερωτήσεις που είναι σημαντικό να κάνετε στον εαυτό σας πριν αποφασίσετε:

▪ Πού βλέπετε ότι οδηγείται ο τομέας εργασίας σας; Ποιες χώρες πρωταγωνιστούν στον τομέα; Τι εθνικότητας είναι οι κυριότερες εταιρείες ή βιομηχανίες που πρωταγωνιστούν σ’ αυτόν;

▪ Ποιο είναι το κοινό στο οποίο στοχεύετε;

▪ Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος μέσα στα επόμενα 10 χρόνια; Τι θα θέλατε να έχετε πετύχει; Ποια θέση θα θέλατε ιδανικά να έχετε κατακτήσει;

 1. Προσωπικοί στόχοι.

Πέρα από τους λόγους επαγγελματικής φύσης προς την εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας, ορισμένες φορές υπάρχουν και προσωπικοί.

Από τη μία πλευρά, είναι σύνηθες πολλοί άνθρωποι να μαθαίνουν μια συγκεκριμένη γλώσσα λόγω των γονιών τους ή επειδή οι παππούδες τους ή πρόγονοι προέρχονται από μια άλλη χώρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο, μαθαίνοντας αυτή τη γλώσσα, ένας άνθρωπος μπορεί να διατηρήσει και να συνεχίσει τα ήθη και τα έθιμα αυτής της χώρας, να έχει άμεση σχέση με τα δρώμενα που εκτυλίσσονται στη χώρα και με τη δημιουργία σχέσεων με τους ντόπιους.

Εδώ όμως, υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας. Ο έρωτας. Πόσοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μετακόμισαν σ’ άλλη χώρα εξαιτίας ενός αγαπημένου του προσώπου ή και να μην μετακόμισαν, αποφάσισαν να μάθουν την άλλη γλώσσα για να γεφυρώσουν το κενό επικοινωνίας ανάμεσά τους;

 • Ταξίδια.

Προσωπικά, θεωρώ ότι τα ταξίδια αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ευλογίες σ’ αυτή τη ζωή. Ειδικά όταν ταξιδεύουμε σε μια άλλη χώρα, αφήνουμε πίσω την άνεση μας και σίγουρα νιώθουμε ότι ξεκινάει μια μικρή περιπέτεια. Ανοίγουμε τα μάτια μας προς έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε τις διαφορές και επιστρέφουμε πιο ταπεινοί απ’ ότι πήγαμε, καθώς συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος γύρω μας.

Γι’ αυτό λοιπόν, εάν απολαμβάνετε τα ταξίδια, πριν αποφασίσετε ποια νέα γλώσσα να μάθετε, θα ήταν πολύ καλή ιδέα να σκεφτείτε ποιες χώρες θα θέλατε να επισκεφτείτε!

Πριν πάρετε όμως, την απόφασή σας, ρίξτε μια ματιά στις 10 γλώσσες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή σε όλο τον κόσμο:

 1. Αγγλικά- Η γλώσσα της Παγκοσμιοποίησης.
 2. Κινέζικα- Η γλώσσα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία χρήματος
 3. Ισπανικά- Η πιο αναπτυσσόμενη γλώσσα στην Αμερικανική οικονομία.
 4. Γερμανικά- Η γλώσσα της Βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
 5. Πορτογαλικά- Η γλώσσα που είναι πιο δημοφιλής προς εκμάθηση αυτή τη στιγμή.
 6. Αραβικά- Η γλώσσα που κατακτά πλέον τον κόσμο του Ίντερνετ.
 7. Γαλλικά- Η επίσημη γλώσσα της Διπλωματίας.
 8. Ιαπωνικά- Η γλώσσα της Τεχνολογίας του Μέλλοντος.
 9. Ρώσικα – Η γλώσσα του Εμπορίου.
 10. Ινδικά- Η γλώσσα του Outsourcing.

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *