Ώρα να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις!

“ ΄Οσο προετοιμασμένος και να είμαι, όταν φτάνει η στιγμή να μιλήσω Αγγλικά, κολλάω”

“Έχω βαρεθεί να βλέπω ανθρώπους με λιγότερα προσόντα από εμένα, να δείχνουν πολύ καλύτεροί μου, ακόμα και να επιδεικνύονται σε επαγγελματικά meeting μόνο και μόνο επειδή μιλάνε άπταιστα μια ξένη γλώσσα.”

“Κάθε φορά που ακούω κάποιον να μιλάει αγγλικά, είμαι σίγουρος ότι θα σταματήσω να καταλαβαίνω τι λέει μετά τις πέντε πρώτες φράσεις. Αυτό συμβαίνει πάντα.”

“Κάθε φορά που έχω προσπαθήσει να μάθω αυτή την ξένη γλώσσα, κάτι γίνεται και σταματάω. Άρα, είναι σίγουρο ότι για άλλη μια φορά, θα συμβεί το ίδιο.”

“ Είναι πολύ αργά πια να θέσω σωστές βάσεις σ’ αυτή τη γλώσσα. Πάντα θα έχω κενά όσο και αν προσπαθήσω.”

“ Κανένας από τους δασκάλους που έχω βρει δεν καταλαβαίνει ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημά μου, άρα πώς μπορούν να με βοηθήσουν; Κάθε φορά σχεδόν, αυτά που διδάσκουν δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες μου, άρα δεν έχω κανένα λόγο να διαβάσω κάτι που δεν θα χρησιμοποιήσω.”

“Κανένας δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο μου είναι.”

“ Είμαι πολύ καλός σε όλα τα άλλα με τα οποία ασχολούμαι, άρα υποθέτω ότι αυτό θα είναι το μοναδικό κομμάτι στο οποίο δεν θα μπορώ να είμαι το ίδιο.”

“ Δεν θα τα καταφέρω ποτέ.”

Και η λίστα συνεχίζεται… Οι περισσότεροι ενήλικες μαθητές υποφέρουν από τέτοιου είδους σκέψεις. Παρά τον ενθουσιασμό και την αποφασιστικότητα που δείχνουν στην αρχή, τη σιγουριά ότι αυτή τη φορά όντως θα τα καταφέρουν, η ανασφάλεια τους δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση της. Πράγμα απολύτως κατανοητό. Παρόλα αυτά, έχετε ποτέ σκεφτεί ότι, εκτός από τα πιθανά εμπόδια που υπάρχουν στην πραγματικότητα όσον αφορά οποιαδήποτε προσπάθεια να μάθετε μια ξένη γλώσσα, οι αρνητικές σκέψεις που αφήνετε να σας κατακλύζουν, είναι μάλλον το μεγαλύτερό σας εμπόδιο; 

  1. Οι καταστροφικές προβλέψεις.

Επειδή θέλετε να είστε καλά προετοιμασμένοι, υποκινούμενοι την ίδια στιγμή από το άγχος σας, αρκετά συχνά, προσπαθείτε να “σκηνοθετήσετε” μια ολόκληρη συζήτηση στην ξένη γλώσσα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα χρειαστεί να ακούσετε, να καταλάβετε και (εάν είναι δυνατόν) να απαντήσετε. Αντί όμως να προετοιμάζετε χρήσιμες φράσεις στο μυαλό σας, ξεκινάτε να προεξοφλείτε όλες τις πιθανές ατυχίες που μπορούν να συμβούν εκείνη τη στιγμή. Όλα τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα. Αλλά κανένα θετικό. Σκέφτεστε ότι δεν θα καταλάβετε τίποτα από αυτά που σας λένε, ότι ίσως καταλάβετε αλλά δεν θα μπορείτε να απαντήσετε, ή τα κενά που θα έχετε όταν μιλήσετε, θα κάνουν τους συνομιλητές σας να εκνευριστούν και να σταματήσουν τη συζήτηση.

Τι θα συνέβαινε όμως, εάν για μια μόνο στιγμή, πιστεύατε ότι, ακριβώς μ’ αυτή την πολύ μικρή προετοιμασία, θα είστε έτοιμοι; Θα μπορείτε να καταλάβετε. Και εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τα πάντα, θα μπορείτε να καταλάβετε αρκετά σε βαθμό να μπορείτε να απαντήσετε. Και θα απαντήσετε. Σωστά. Ή τουλάχιστον με ελάχιστα λάθη. Αλλά θα έχετε ήδη αποδεχθεί την πρόκληση.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντιστρέψετε τον αρνητισμό και να αρχίσετε να πιστεύετε στην πιθανώς θετική έκβαση των πραγμάτων.

2. Μήπως διαβάζετε τη σκέψη των άλλων;

Μμμ…εδώ πάμε σε έναν πιο ύπουλο συλλογισμό που παρεισφρέει συχνά στο μυαλό μας.Συμβαίνει όμως πολύ συχνά. Όταν είμαστε αγχωμένοι, πιστεύουμε ότι ξέρουμε ακριβώς τι τρέχει στο μυαλό κάποιου άλλου. Και φυσικά, αυτό είναι πάντοτε κάτι κακό. 

Νιώθουμε ότι με το παραμικρό λάθος, παρανόηση ή διστακτικότητα από μεριά μας, οι συνομιλητές μας θα μας κρίνουν αμέσως, θα μας κοροιδέψουν ή θα αλλάξουν τη γνώμη που είχαν για μας. Αυτή η ανησυχία είναι λογικό να υπάρχει εώς ένα βαθμό. Αλλά όχι μέχρι το βαθμό που θα μας κάνει να σταματήσουμε να προσπαθούμε.

Τελικά, για ποιο λόγο πρέπει να μας νοιάζει για το τι σκέφτονται οι άλλοι για μας όταν μιλάμε μια ξένη γλώσσα; Εκτός και αν πρόκειται για τον δάσκαλο σας ( ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ, ούτως ή άλλως να κρίνει την προσπάθεια σας!). Μην ξεχνάτε ότι Προσπαθείτε! Ότι εσείς είστε αυτοί που μπαίνετε στον κόπο να μιλήσετε μια γλώσσα διαφορετική από τη μητρική σας με σκοπό να προωθήσετε την επικοινωνία με κάποιον άνθρωπο που προέρχεται από μια άλλη χώρα. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα έκρινε ποτέ μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Οι υπόλοιποι δεν αποτελούν δικό σας πρόβλημα. 

Το να κάνουμε λάθη, να ξεχάσουμε κάποιες λέξεις είναι όλα φυσικά στάδια προς την τελική επίτευξη μιας ολοκληρωμένης συζήτησης στην ξένη γλώσσα. Εμπιστευτείτε ολόκληρη τη διαδικασία όπως και τον εαυτό σας, ότι απλά μια μέρα θα φτάσετε σ’ αυτό το επίπεδο. Αλλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν προσπαθούμε να αποφύγουμε διακαώς αυτές τις άβολες στιγμές, καταλήγοντας να μην μιλάμε καθόλου. 

3. Ενοχές.

Φτάσαμε λοιπόν και στις ενοχές. Για άλλη μια φορά νιώθετε άσχημα για τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν, όταν σκέφτεστε όλη τη σταδιοδρομία σας στην ξένη γλώσσα. Σκέφτεστε πόσες φορές τα παρατήσατε, πόσες φορές φοβηθήκατε και δεν δώσατε ένα πτυχίο και κάθε άλλο στραβοπάτημα. Μπορείτε να σπαταλήσετε ακόμα περισσότερο πολύτιμο χρόνο, σκεπτόμενοι πόσα λάθη κάνατε. Ή πολύ απλά, μπορείτε να σταματήσετε. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Συγχωρήστε τον εαυτό σας που δεν τα κατάφερε σ’ αυτό το κομμάτι ως τώρα, μην σας νοιάζουν πια οι λόγοι και προχωρήστε.

Τώρα είναι μια νέα προσπάθεια. Έχετε μάθει από το παρελθόν και είστε πλέον σε θέση να μην επαναλάβετε τα ίδια λάθη. Δείξτε εμπιστοσύνη στον νέο τρόπο σκέψης σας και πιστέψτε ότι η επιτυχία βρίσκεται καθαρά στα χέρια σας.  

Πριν τη νέα αρχή που κάνετε, κρατήστε αυτά στο νου σας:

  1. Μείνετε ρεαλιστές.

Να έχετε επίγνωση του χρόνου που διαθέτετε μέσα στην εβδομάδα για την προετοιμασία σας, να αναγνωρίζετε κάθε μικρή επιτυχία σας και αφήστε πάντα χώρο για οποιαδήποτε πιθανή αλλαγή προγράμματος. 

2. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας.

Προσέξτε τι σκέφτεστε για τον εαυτό σας. Να ενθαρρύνετε την προσπάθεια σας, ακριβώς όπως θα κάνατε προς έναν καλό σας φίλο. 

3. Μην περιμένετε την τελειότητα.

Η τελειότητα δεν πάει χέρι χέρι με την μάθηση. Ναι, φυσικά να την στοχεύετε αλλά να μην την απαιτείτε.

4. Σκεφτείτε θετικά.

Όταν μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, προσπαθήστε να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σέβονται την προσπάθεια που κάνετε και σας ενθαρρύνουν κάθε στιγμή. 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *