Οι 5 μεγαλύτεροι μύθοι πριν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιοι εδραιωμένοι μύθοι που συνδέονται άμεσα με την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Αφού το σκεφτήκαμε καλά-καλά, το συζητήσαμε με τους φίλους μας, αποφασίσαμε να τους αγνοήσουμε και να ξεκινήσουμε. Βρήκαμε δάσκαλο, αγοράσαμε τα καινούργια μας βιβλία και είμαστε πανέτοιμοι! Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι μύθοι και πως μπορούμε να τους καταρρίψουμε…

Μύθος ν.1

«Για να μάθεις μια ξένη γλώσσα πρέπει να έχεις έφεση στις ξένες γλώσσες»

…διαφορετικά είσαι καταδικασμένος να τυραννιέσαι χρόνια, κουβαλώντας αμέτρητα βαριά βιβλία, οδεύοντας από τη μια αποτυχία προς την επόμενη.. Ας είμαστε ειλικρινείς! Φυσικά και υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα φυσικό χάρισμα όσον αφορά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Αυτοί οι άνθρωποι όμως δεν παύουν να αποτελούν εξαίρεση και σε καμιά περίπτωση δεν εξηγούν τον εξαιρετικά συντριπτικό αριθμό ανθρώπων που μιλούν πέρα από μια γλώσσα.

Αυτό όμως που αναμφισβήτητα ξεχωρίζει όλους «αυτούς» τους ανθρώπους από τους υπόλοιπους είναι η προσήλωση στο στόχο τους. Η επιμονή, το πείσμα και η υπομονή να τα καταφέρουν δεν τους σταματά όταν κάνουν λάθη. Το αντίθετο, μάλιστα! Αναγνωρίζουν ότι οι αποτυχημένες προσπάθειες είναι απλά βήματα προς τη μάθηση.

Ας αποδεχτούμε λοιπόν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας προσπάθειας θα υπάρχουν, φαινομενικά ίσως, περισσότερες μικρές αποτυχίες απ’ ότι επιτυχίες αλλά στο τέλος  όπως όλοι, έτσι και εμείς, θα φτάσουμε στο στόχο μας!

Μύθος ν.2

«Για να μάθεις μια ξένη γλώσσα πρέπει να ζήσεις στη χώρα που μιλιέται  η γλώσσα αυτή »

Είναι απολύτως λογικό, όταν ταξιδεύουμε ή όταν περάσουμε ένα χρονικό διάστημα της ζωής μας σε μια άλλη χώρα, να αναγκαστούμε να συνεννοηθούμε σε μια άλλη γλώσσα. Πολύ απλά, αν δεν το κάνουμε, δεν θα μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις άμεσες ανάγκες μας σε φαγητό, στέγαση, εργασία ή κάλεσμα βοήθειας, σε περίπτωση ανάγκης. Το ένστικτο επιβίωσης λοιπόν, μας «σπρώχνει» να μιλήσουμε, να ακούσουμε πιο προσεκτικά, να διαβάσουμε και να καταλάβουμε. Φυσικά, η καθημερινή αυτή ανάγκη συνεννόησης, επιταχύνει τη διαδικασία μάθησης.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Μπορούμε, κατά κάποιο τρόπο, να μιμηθούμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη. Για παράδειγμα, όσο δύσκολο και αν μας φανεί στην αρχή, μπορούμε να ξεκινήσουμε να παρακολουθούμε δελτία ειδήσεων και να διαβάζουμε τα νέα από εφημερίδες στη γλώσσα την οποία προσπαθούμε να μάθουμε…Άλλωστε, έχουμε το μεγαλύτερο δώρο επικοινωνίας που έχει ίσως ποτέ εφευρεθεί στην ανθρωπότητα, το Διαδίκτυο! Ας το χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας!

Ας μην ξεχνάμε εδώ, ότι υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές, καθώς και φόρουμ ξένων γλωσσών, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα στον χρήστη να εξασκηθεί μιλώντας την ξένη γλώσσα με ανθρώπους που την έχουν ως μητρική.

Μύθος ν.3

« Όταν είσαι πια ενήλικας, δεν μπορείς να μάθεις καμία ξένη γλώσσα»

Ίσως ο πιο δημοφιλής μύθος! Δεν σταματά στιγμή να εξαπλώνεται! Μάλιστα, είναι τόσο ισχυρός που με το άκουσμά του και μόνο, όσοι τον ακούν πείθονται ακαριαία για την πραγματικότητα που εκφράζει. Είναι όμως αλήθεια;

Ίσα-ίσα, όταν είμαστε ενήλικες σπουδαστές μιας ξένης γλώσσας, έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε αντίθεση με ένα νεότερο σπουδαστή. Έχουμε επιλέξει εμείς οι ίδιοι να μάθουμε κάτι νέο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, δεν διαβάζουμε για να ευχαριστήσουμε τους γονείς μας ,αλλά για να χτίσουμε μια πιο δυνατή αυτοπεποίθηση, για να γυρίσουμε όλο τον κόσμο και να δημιουργήσουμε σχέσεις με ανθρώπους από άλλη κουλτούρα, για να έχουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και όλα αυτά μαζί! Άρα, τη στιγμή που το επιλέγουμε, είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι και η γενικότερη εμπειρία ζωής που έχουμε μας βοηθάει να συνδυάσουμε, να συγκρίνουμε γνώσεις άρα και να αφομοιώσουμε πολύ πιο εύκολα ό,τι μαθαίνουμε.

Μύθος ν.4

«Δεν έχω χρόνο να μάθω μια ξένη γλώσσα..»

Ο αγαπημένος μου μύθος! Η παραπάνω πρόταση φυσικά συνοδεύεται και από άλλες παρόμοιες.. «χρειάζεται πάρα πολύ χρόνος διαβάσματος…», «χρειάζεται χρόνια για να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα» και μετά φυσικά μπαίνουμε και σε διευκρινίσεις… «αν δεν μάθεις ΟΛΗ τη γραμματική (!!!), δε μπορείς να μιλήσεις», «αν δε ξέρεις τουλάχιστον χίλιες λέξεις στην ξένη γλώσσα, δε μπορείς να εκφραστείς»… και τα λοιπά… και τα λοιπά…

Όλοι οι άνθρωποι μοιραζόμαστε τις ίδιες ακριβώς 24 ώρες σε μια μέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων οργανώνουμε κάθε μας δραστηριότητα. Φυσικά, το να μπούμε στη διαδικασία να ενεργοποιήσουμε το μυαλό μας να μάθει κάτι νέο, θα μας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από το να σερφάρουμε άσκοπα στο Internet, να κάνουμε zapping, ακόμα και να διαβάσουμε ένα περιοδικό.

Ωστόσο ,εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι με ένα πολύ καλό πρόγραμμα μπορούμε και εμείς να τα καταφέρουμε! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δουλειά, οικογένεια, παιδιά  και άλλες δραστηριότητες που ισορροπούν . Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, αλλά αν ήταν εύκολο, για ποιο λόγο να το κάνουμε, σωστά?

 

Μύθος ν.5

«Αφού έχω ήδη δουλειά, δεν χρειάζεται να μάθω μια ξένη γλώσσα.»

Ίσως έδειχνα κατανόηση προς αυτή τη φράση σε κάποιον που την έλεγε τριάντα χρόνια πριν…Η σημερινή όμως αντίδρασή μου θα ήταν μόνο να γελάσω…Σε οποιονδήποτε κλάδο εργασίας και αν απασχολείται κανείς, υψηλόβαθμος ή χαμηλόβαθμος, η σημερινή εποχή δεν σταματά να μας αποδεικνύει περίτρανα ότι καμία θέση εργασίας δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η εποχή της παγκοσμιοποίησης αυξάνει σημαντικά τον αριθμό άλλων υποψηφίων με τους οποίους ανταγωνιζόμαστε για έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων εργασίας. Μαθαίνοντας λοιπόν μία ή ακόμα μία ξένη γλώσσα, οχυρωνόμαστε περισσότερο ως επαγγελματίες.

Θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο, λέγοντας ότι η οποιουδήποτε είδους γνώση  γίνεται πιο φτωχή μόνο όταν πριν την αποκτήσουμε ζητάμε διακαώς και αγχωτικά να βρούμε πού και πώς  θα την αξιοποιήσουμε.. Η γνώση, ειδικότερα μιας ξένης γλώσσας , θα μας προσδώσει πολύ περισσότερες ικανότητες απ’ ο,τι νομίζουμε και θα διευρύνει τόσο τους πνευματικούς μας ορίζοντες, που η διαφορά με το πριν θα είναι συγκλονιστική…Ας το δοκιμάσουμε!

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *