Η πικρή αλήθεια όταν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα!

Πριν ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να τα καταφέρουμε. Διαβάζουμε συνέχεια tips για το πως θα αποκτήσουμε μια καλή προφορά, πως θα συγκρατήσουμε περισσότερο λεξιλόγιο και πώς θα επιταχύνουμε την εκμάθηση. Όλοι έχουν κάποιο διαφορετικό τρόπο να μας προτείνουν, κάποιο καλύτερο δάσκαλο ή κάποιο πιο αποτελεσματικό βιβλίο. Ξεκινάμε λοιπόν, με μεγάλη ανυπομονησία και τα δοκιμάζουμε όλα αυτά ένα προς ένα.

Αλλά, ενώ ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές που διαβάζουμε, ενώ έχουμε αγοράσει το πιο σύγχρονο βιβλίο εκμάθησης και όντως έχουμε έναν πολύ καλό δάσκαλο δεν μαθαίνουμε όσο γρήγορα θα θέλαμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως δεν είμαστε αρκετά ικανοί ή έξυπνοι; Ή μήπως μεγαλώσαμε υπερβολικά για να μαθαίνουμε τώρα κάτι νέο;

Αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε μήπως τελικά φταίει η έλλειψη ελεύθερου χρόνου μας ή μήπως η έλλειψη οργάνωσής μας .Αντί λοιπόν να συνεχίσουμε το διάβασμά που έχουμε στην ξένη γλώσσα που μαθαίνουμε, γκουγκλάρουμε άρθρα με τίτλο « Πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας.» ή « Τι να κάνετε για να εκμεταλλευτείτε σωστά τον ελεύθερο χρόνο σας.».

Για να μην μιλήσουμε για το πόσο ανασφαλείς αισθανόμαστε όταν κάνουμε ακουστική εξάσκηση. Πάντα μας ενοχλεί ο θόρυβος που υπάρχει γύρω μας, κατηγορούμε την προφορά των συγκεκριμένων ομιλητών ή την ταχύτητα της καθημερινής ομιλίας και καταλήγουμε να καταλαβαίνουμε ελάχιστα απ’ αυτά που ακούσαμε, ενώ σύμφωνα με την προετοιμασία και την εξάσκηση που έχουμε κάνει, θα έπρεπε να έχουμε καταλάβει περισσότερα.

Σίγουρα όμως το χειρότερο απ’ όλα είναι το προφορικό κομμάτι. Κοκκινίζουμε, ξεροκαταπίνουμε αλλά πέρα από ένα “hello” που μας βγαίνει μηχανικά, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε έναν απλό διάλογο. Νιώθουμε ότι θα κάνουμε χιλιάδες λάθη γι’ αυτό και προτιμάμε απλά να το αποφύγουμε. Συνήθως περνάνε αρκετά χρόνια, πριν αισθανθούμε άνετα για να μιλήσουμε την ξένη γλώσσα έστω για λίγα λεπτά.

Ναι, όλα αυτά συμβαίνουν σε όλους μας. Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και ο λόγος είναι ότι η εξοικείωση με μια ξένη γλώσσα απαιτεί μια πολυετή και απαιτητική προσπάθεια. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα βρείτε γραμμένο σε κανένα άρθρο, ούτε θα σας το εκμυστηρευτεί κανένας ειδικός. Το να μάθουμε μια γλώσσα είναι μια διαδικασία που θα μας πάρει χρόνο. Παράλληλα, πρέπει να κοπιάσουμε και να θυσιάσουμε άλλες πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες.

Φυσικά, κάθε μέρα δεν θα είναι ίδια κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Θα έχουμε πολλές αποτυχίες και κάπου ανάμεσα τους κάμποσες επιτυχίες. Όλα αυτά, θα μας οδηγήσουν βήμα- βήμα στην κατάκτηση της γλώσσας. Θα έρθει απλά κάποια στιγμή, που ασυνείδητα θα ακούσουμε κάτι και θα το καταλάβουμε ολόκληρο και θα διαβάσουμε ένα κείμενο χωρίς να έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε λεξικό, για να καταλάβουμε πλήρως το νόημά του. Όταν βρεθούμε σε παρέα ανθρώπων που μιλάνε αυτή τη γλώσσα, χωρίς καν να το σκεφτούμε, απλά θα απαντήσουμε στις ερωτήσεις τους και θα συνεχίσουμε με ευχέρεια το διάλογο μας. Αν έχουμε λίγο υπομονή και μεγάλη επιμονή, θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Όσο και αν ανυπομονούμε λοιπόν, ας απολαύσουμε αυτό το ταξίδι που σίγουρα όταν μας οδηγήσει στον προορισμό μας δεν θα το έχουμε καν καταλάβει!

 

 

 

 

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *