Γιατί να μάθω ακόμα μια ξένη γλώσσα;

Θέλετε να ξεχωρίσετε; Θέλετε να εντυπωσιάζετε τους άλλους όπου και αν βρίσκεστε; Θέλετε να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα μοναδικό δώρο που άμεσα θα σας ξεχωρίζει από όλους τους άλλους στον επαγγελματικό και κοινωνικό σας κύκλο;

Εάν η απάντησή σας είναι ναι, τότε θα έπρεπε ήδη να έχετε ξεκινήσει να μαθαίνετε ακόμα μια ξένη γλώσσα!

Είναι γνωστό ότι η γνώση μιας ξένης γλώσσας, σε συνδυασμό με την άριστη χρήση της μητρικής, είναι παραπάνω από επαρκή στοιχεία για να εφοδιάσουν έναν άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Παρόλα αυτά, αυτό απέχει εξαιρετικά από την πραγματικότητα. Σήμερα, όλα συνδέονται μεταξύ τους σε παγκόσμια κλίμακα και τόσο η καριέρα όσο και η προσωπική ζωή επηρεάζονται από κάθε ευρύτερη εξέλιξη.

Αφού έχετε ήδη κατακτήσει μία, τι σας σταματά από το να μάθετε άλλη μια ξένη γλώσσα;

Υπάρχουν πολυάριθμοι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να σταματήσουμε μόνο σε μία ξένη γλώσσα!

  1. Καλώς ορίσατε σ’ έναν κόσμο αμέτρητων επαγγελματικών ευκαιριών.

Η αγορά εργασίας είναι πλέον παγκόσμια. Ανεξαρτήτως με ποιο τομέα ασχολείστε, υπάρχουν αμέτρητες θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο. Ποιο είναι το διαβατήριό σας για αυτές; Οι ξένες γλώσσες.

Οι πολύγλωσσοι, είναι σε θέση να επικοινωνούν και να διαμορφώσουν σχέσεις με πολλαπλές ομάδες ανθρώπων. Οι εργοδότες, παγκοσμίως, το θεωρούν ανεκτίμητο προσόν στο βιογραφικό ενός πιθανού εργαζόμενου, καθώς αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να επεκτείνουν σημαντικά  την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.  Ειδικότερα στην εποχή των start-ups, οι εταιρείες κάνουν συνεχώς την είσοδό τους σε νέες αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα προσθέσετε μεγάλη αξία τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο προσωπικό σας προφίλ όταν είστε σε θέση να διαπραγματεύεστε με κατασκευαστές και επιχειρηματίες σε ξένες χώρες ή όταν επικοινωνείτε με πελάτες που δεν μιλάνε τη μητρική σας.

Όπως είναι φυσικό, η ικανότητα να μιλήσετε μια δεύτερη ξένη γλώσσα δείχνει τα κίνητρα και τον δυναμισμό που διαθέτετε για να εξελίσσεστε και θα σας δώσει ένα ανταγωνιστικό εφόδιο σε σύγκριση με όλους όσους δεν μιλάνε ξένες γλώσσες.

  1. Ταξίδια.

Είστε σε ένα στάδιο που αισθάνεστε ήδη κάποια άνεση πριν ταξιδέψετε, καθώς μιλάτε πολύ καλά μια ξένη γλώσσα. Μπορείτε σίγουρα να το συγκρίνετε με το αίσθημα ανασφάλειας και μικρού πανικού που αισθανόσασταν πριν πάτε σε οποιοδήποτε προορισμό, όταν ακόμα μπορούσατε να μιλήσετε μόνο τη μητρική σας γλώσσα. Φανταστείτε λοιπόν, τον ενθουσιασμό και την ανυπομονησία σας όταν θα μπορείτε να εξερευνήσετε εξωτικούς προορισμούς, να γνωρίσετε την κουλτούρα τους από πρώτο χέρι, αφού θα μπορείτε πλέον να μιλάτε με τους ντόπιους.

Πέρα απ’ αυτό, δεν θα είστε κολλημένοι σε τουριστικές μόνο τοποθεσίες και δραστηριότητες. Μιλώντας ξένες γλώσσες, ειδικά τη γλώσσα της χώρας που θα επισκεφτείτε, θα είστε σε θέση να γίνεται ένα με τους ντόπιους, να μάθετε περισσότερα για το μέρος αυτό από τις ιστορίες τους, θα σας προσκαλέσουν σε τοπικές γιορτές, θα δοκιμάσετε τα αληθινά παραδοσιακά πιάτα τους και ουσιαστικά, θα αποφύγετε την αποπνικτική all-inclusive εμπειρία διακοπών.

  1. Φιλίες με ανθρώπους από άλλη χώρα.

Πόσες φορές αισθανθήκατε άσχημα που δεν μπορέσατε να συνεχίσετε μια συζήτηση με έναν άνθρωπο που σας ενδιέφερε μόνο και μόνο επειδή ήταν ξένος; Ενώ μέσα σας, πιστεύατε εκείνη τη στιγμή ότι θα μπορούσατε να έχετε γίνει φίλοι ή και κάτι παραπάνω, αλλά το μόνο που έγινε ήταν να τον δείτε απλά να απομακρύνεται χαμογελώντας;

Μιλώντας ακόμα μια ξένη γλώσσα, ελαττώνετε τις πιθανότητες από το να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Είναι σίγουρο ότι θα νιώθετε πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν ταξιδεύετε και θα ανυπομονείτε να γνωρίσετε κόσμο. Δεν θα περιορίζεστε στις τετριμμένες καθημερινές συνομιλίες, αλλά θα είστε σε θέση να εκφράζετε τις απόψεις σας και τις ιδέες σας σε διάφορα ζητήματα. Θα μπορείτε να γεφυρώσετε το χάσμα επικοινωνίας και θα νιώθετε πολύ πιο κοντά στους ντόπιους.

Φανταστείτε, από δω και πέρα, πόσες φορές θα σας περιμένουν οι ξένοι φίλοι σας στη χώρα τους και πόσες φορές θα τους περιμένετε εσείς στη δική σας! Ο κόσμος πλέον δεν θα φαίνεται τόσο ψυχρός!

  1. Όταν έχετε μάθει ήδη μία, είναι 1000% πιο εύκολο να μάθετε άλλη μία.

Την πρώτη φορά που αποφασίσατε να μάθετε μια ξένη γλώσσα, σας πήρε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ανακαλύψετε πως να μελετάτε και να μαθαίνετε πιο αποτελεσματικά. Πιθανώς, δοκιμάσατε αρκετές τεχνικές και μετά από κάποιες επιτυχημένες και αποτυχημένες προσπάθειες, βρήκατε τον κατάλληλο τρόπο για σας.

Αυτή τη φορά, δεν χρειάζεται να περάσετε από την ίδια διαδικασία. Το μυαλό σας, γνωρίζει ήδη τους τρόπους που θα επιφέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «μεταγλωσσική επίγνωση». Αφού έχετε μάθει μια ξένη γλώσσα, το μυαλό σας έχει εκπαιδευτεί σ’αυτό. Μπορεί να καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε μια άλλη γλώσσα καθώς και το πως δομείται αυτή. Το μυαλό πλέον μπορεί να διακρίνει καλύτερη τη σύνταξη, τη γραμματική και τη λογική μιας άλλης γλώσσας.

  1. Γίνεστε και μένετε πιο έξυπνοι.

Είναι αναμφίβολο ότι το να μάθει κανείς μια ξένη γλώσσα, βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Επίσης, οξύνει την ικανότητα μας να επιλύουμε προβλήματα.

Καθώς μπορείτε να περνάτε από τη μία γλώσσα στην άλλη, παράλληλα βελτιώνετε την ικανότητα σας να διαχειρίζεστε πολλά μαζί. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι πολύγλωσσοι, σκέφτονται πιο λογικά, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνονται στη λήψη αποφάσεων και παρουσιάζουν καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντός τους.

Τώρα, τι ισχύει με το «να μείνουμε έξυπνοι;» Έρευνες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών μπορεί να αναστείλει σοβαρές ασθένειες όπως το Alzheimer’s και τη γεροντική άνοια. Ανεξάρτητα με το επίπεδο εκπαίδευσης, φύλο ή επάγγελμα, αυτοί που μιλάνε περισσότερες γλώσσες, θα εμφανίσουν ίσως τέτοιες ασθένειες κατά  4 1/2 χρόνια, κατά μέσο όρο, αργότερα, απ’ ότι αυτοί που μιλούν μια μόνο γλώσσα.

Άλλα αποτελέσματα ερευνών, δείχνουν ότι το να μιλάει κανείς πάνω από μια ξένη γλώσσα αυξάνει τον αριθμό νευρικών αντιδράσεων που φτάνουν στον εγκέφαλο, επιτρέποντας στις πληροφορίες να επιδέχονται μεγαλύτερη επεξεργασία. Τα μέρη του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με εξειδικευμένες λειτουργίες και τη προσοχή, οξύνονται, ανεξαρτήτως της γλώσσας που μαθαίνουμε.

  1. Δημιουργικότητα.

Εκτός από τη διευρυμένη ικανότητα να λύνουμε προβλήματα και να σκεφτόμαστε πιο λογικά, είναι επιστημονικά εδραιωμένο ότι το να μιλάει κανείς περισσότερες από μία γλώσσες, μας κάνει πιο δημιουργικούς. Αυτό συμβαίνει καθώς το μυαλό μας πρέπει συνεχώς να επιλέγει ανάμεσα σε πληθώρα λέξεων με σκοπό να βρει την κατάλληλη λέξη για την ιδέα που θέλουμε να μεταδώσουμε και φυσικά, κατά τη διαδικασία αυτή, μπορεί να δημιουργεί και άλλες. Η διαδικασία επιλογής γλώσσας ή κατάλληλης λέξης μέσα σ’ αυτή, σημαίνει ότι συχνά δεν θα καταλήγουμε σε αυτή που ψάχνουμε, άρα θα την αντικαταστήσουμε με παρόμοιες λέξεις ή φράσεις, όμως παρόλα αυτά θα καταλήξουμε να εκφράσουμε ακριβώς αυτό που θέλαμε.

  1. Μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τη στιγμή που λέτε «ναι» σε μια ξένη γλώσσα είναι η ίδια στιγμή που λέτε στον εαυτό σας «Ναι, μπορώ να τα καταφέρω!».

Οι στιγμές που δεν καταλαβαίνουμε απολύτως τίποτα, οι στιγμές που αποτυγχάνουμε, και οι στιγμές που θέλουμε να τα παρατήσουμε είναι σίγουρα πολύ περισσότερες από τις στιγμές που θα νιώσουμε την παραμικρή αυτοπεποίθηση που καταφέραμε κάτι σωστό, ειδικά στην αρχή. Και τι με αυτό;

Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μαθαίνουμε, όπως και να ‘χει! Γιατί τη στιγμή που νιώθουμε ότι θέλουμε να σταματήσουμε, θα κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και θα θυμηθούμε το εξής : « Το έχω κάνει ήδη μια φορά. Δεν ήταν εύκολο αλλά το έκανα. Άρα, μπορώ να το ξανακάνω!».

Αυτή η αυτοπεποίθηση που χτίζουμε μέσα από την εκμάθηση μιας γλώσσας, σίγουρα θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς της ζωής μας. Ας την υποδεχθούμε και ας προσπαθούμε πάντα να φτάσουμε τα όνειρά μας!

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *