Εξετάσεις: Τελικά Tips 2ο Μέρος

Η μέρα των εξετάσεων έφτασε και τρέμετε από το άγχος. Κάτι τέτοιο είναι απολύτως  φυσικό καθώς είναι η τελική σας εξέταση. Είναι στο χέρι σας να αποδείξετε πόσο σκληρά δουλέψατε όλο το προηγούμενο διάστημα και κατά πόσο έχετε αφομοιώσει την απαιτούμενη ύλη. Αυτή τη μέρα δεν έχετε να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε τυχόν έλλειψη γνώσεων αλλά κυρίως τη διαχείριση του χρόνου και άγχους σας.

Θα χρειαστεί να είστε υπεύθυνοι να διαχειριστείτε το χρόνο σας με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο έτσι ώστε να μην σας προσπεράσει ανεξέλεγκτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα σας κάνει να αγχωθείτε ακόμα περισσότερο γιατί θα νιώθετε ότι δεν θα έχετε το χρόνο που είχατε αρχικά ορίσει για να ολοκληρώσετε κάθε κομμάτι της εξέτασης.

Η διαχείριση του άγχους σας είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα καθώς εάν δεν βρείτε κάποιο τρόπο να το διαχειριστείτε εσείς οι ίδιοι, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε ότι δεν θυμόσαστε απολύτως τίποτα. Εάν πάθετε αυτό το απόλυτο black-out, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθείτε έστω και το παραμικρό. Και δεν θέλουμε με τίποτα κάτι τέτοιο να συμβεί! Όσο αγχωμένοι και αν είστε λοιπόν, σκεφτείτε θετικά, θυμηθείτε ότι έχετε αφιερώσει τον κόπο και το χρόνο που χρειάζεται για να μπορέσετε να πετύχετε, ακόμα και αν αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν μπορείτε να θυμηθείτε απολύτως τίποτα! Ακόμα και αυτή η αίσθηση είναι απολύτως φυσιολογική σ’ αυτό το στάδιο!

Ας δούμε λοιπόν, πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτούς τους δύο παράγοντες, αποκτώντας μια δυνατή οργάνωση και διατηρώντας τη συγκέντρωσή σας στο μέγιστο βαθμό!

 

Άρα, όσον αφορά στο κάθε κομμάτι της εξέτασης, ξεχωριστά:

 

Το ακουστικό κομμάτι:

Ανεξάρτητα με το από πόσα κομμάτια αποτελείται η ακουστική εξέταση ή πόσες φορές έχετε τη δυνατότητα να το ακούσετε, κάθε είδους ακουστικής εξέτασης θα σας προσφέρει κάποια λεπτά πριν ξεκινήσει το κάθε κομμάτι της. Δεν πρέπει να αφήσετε αυτά τα λεπτά να περάσουν σκεπτόμενοι το τι θα επακολουθήσει, προκαλώντας παράλληλα πολύ περισσότερο άγχος με αυτόν τον τρόπο στον εαυτό σας.

Πάρτε το μολύβι ή το στυλό σας στα χέρια σας και δείτε προσεκτικά τις ερωτήσεις που βλέπετε γραμμένες μπροστά σας και μην διστάσετε να υπογραμμίσετε ή να κυκλώσετε τις λέξεις-κλειδιά. Λέξεις όπως «πότε», «πού», «πώς», «ποιος» και άλλες όμοιές τους αναδεικνύουν τα κεντρικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσετε έμφαση όταν ξεκινήσει η αναπαραγωγή της ηχογράφησης !Μην μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε και τις προτεινόμενες απαντήσεις. Ακόμα και αν προλάβετε να τις διαβάσετε γρήγορα, κάτι τέτοιο μόνο θα σας μπερδέψει καθώς όλες οι απαντήσεις περιέχουν πληροφορίες που θα αναφερθούν, παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν και τη σωστή απάντηση.

Άρα, λέμε Ναι στην υπογράμμιση σημαντικών λέξεων στις ερωτήσεις και αναμένοντας αντίστοιχες απαντήσεις αλλά λέμε Όχι στην ανάγνωση των απαντήσεων, όταν αυτές μας δίνονται στην περίπτωση των εξετάσεων τύπου πολλαπλής επιλογής.

Προτού προχωρήσουμε σε επόμενο κομμάτι της εξέτασης, είμαι σίγουρη ότι κάποιοι από εσάς έχετε ήδη ανακαλύψει ότι το να κρατάτε γραπτές σημειώσεις καθώς ακούτε, σας βοηθάει πάρα πολύ. Άλλοι από εσάς διατηρείτε μέγιστα την συγκέντρωσή σας, απλά ακούγοντας. Διατηρείστε τον τρόπο που σας βολεύει και μην προσπαθήσετε να πειραματιστείτε την ημέρα των εξετάσεων.

 

Το κομμάτι Γραμματικής/Λεξιλογίου/Κατανόησης Κειμένου:

Στις περισσότερες εξετάσεις, αυτά τα τρία κομμάτια συνδυάζονται.

Όταν δεν έρχονται μαζί, τότε τα πράγματα είναι πιο απλά καθώς σας δίνετε συγκεκριμένος χρόνος να συμπληρώσετε το κάθε ένα απ’ αυτά, άρα δεν χρειάζεται να αναλάβετε τη σωστή οργάνωση του χρόνου σας.

Όταν όμως αυτά τα κομμάτια είναι ενωμένα ως ένα, είναι δική σας ευθύνη να χωρίσετε το χρόνο σας έξυπνα διά τρία, χωρίς να χάσετε τον έλεγχο και να καταλήξετε να κάνετε τα πάντα όπως να ‘ναι! Η προσωπική μου προτροπή είναι να αφιερώσετε τα  2/3 του χρόνου σας και να ξεκινήσετε από την Κατανόηση Κειμένου. Αυτή η επιλογή παρουσιάζεται ως η πιο λογική καθώς όλες οι απαντήσεις που ψάχνετε είναι ακριβώς εκεί μπροστά σας, είτε είστε καλοί σ’ αυτό το κομμάτι λοιπόν, είτε όχι, εάν δώσετε την προσοχή σας στα κείμενα, θα βρείτε τις απαντήσεις.

Όταν αυτός ο χρόνος εξαντληθεί, είτε έχετε ολοκληρώσει όλες τις ασκήσεις, είτε όχι, απαντήστε ο,τιδήποτε έχει απομείνει πολύ γρήγορα, ακόμα και στην τύχη και πάτε αμέσως στο επόμενο κομμάτι! Μην περάσετε ούτε ένα λεπτό παραπάνω απ’ ότι είχατε σχεδιάσει. Τώρα, είναι ώρα να πάτε στο κομμάτι της Γραμματικής, καθώς σε σύγκριση με το Λεξιλόγιο, μάλλον θα είστε σε θέση να έχετε περισσότερες σωστές απαντήσεις. Αφήστε για το τέλος, το κομμάτι του Λεξιλογίου, αφού είναι λογικό ότι εδώ θα αντιμετωπίσετε άγνωστο λεξιλόγιο. Συμπληρώστε όλες τις ερωτήσεις, με τον καλύτερο τρόπο που μπορείτε, επιλέξτε πάντα την πρώτη απάντηση που θεωρήσατε σωστή και προχωρήστε!

 

Το κομμάτι των Προφορικών:

Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχετε εξασκηθεί επαρκώς στο προφορικό κομμάτι. Την ημέρα της προφορικής εξέτασης, φοράτε τα καλά σας ρούχα, τα συνοδεύετε με το πιο μεγάλο σας χαμόγελο, πιστεύετε στον εαυτό σας και είστε έτοιμοι να πετύχετε, αποδεικνύοντας όλη τη σκληρή προσπάθεια που έχετε κάνει.

Έχετε υπόψιν σας ότι είναι πολύ χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα μικρό χαρτάκι με συνδετικές λέξεις και ωραίες εκφράσεις, οι οποίες θα σας φανούν χρήσιμες σε πολυάριθμα θέματα συζητήσεων. Ρίξτε μια ματιά στο μαγικό σας χαρτάκι, απομνημονεύστε όσες μπορείτε για τα επόμενα λεπτά και να είστε έτοιμοι να τις αναπαράγετε στην εξέταση.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ζητήσετε από τον εξεταστή να επαναλάβει ή να εξηγήσει μια άγνωστη λέξη. Δεν θα βαθμολογηθείτε αρνητικά γι’ αυτό!

 

Είστε έτοιμοι για τις εξετάσεις σας, λοιπόν!

 

Να σκέφτεστε θετικά, να είστε αισιόδοξοι και να πιστεύετε πάντα στον εαυτό σας! Μπορείτε να τα καταφέρετε, όπως ακριβώς τα κατάφεραν και τόσοι άλλοι πριν από εσας!

 

Καλή Επιτυχία!!!

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *