Εξετάσεις: Τα τελικά tips! 1ο Μέρος

Η μέρα των εξετάσεων πλησιάζει και είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι από σας νιώθετε υπερβολικά αγχωμένοι, πανικόβλητοι και αρκετά νευρικοί. Αυτό είναι τουλάχιστον το αναμενόμενο! Παρόλα αυτά, τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρωθείτε και να περιορίσετε αυτές τις στιγμές ανεξέλεγκτου άγχους στο ελάχιστο. Με τις εξετάσεις να πλησιάζουν, διατηρείστε την ψυχραιμία σας, συγκεντρωθείτε και ακολουθείστε αυτά τα τελικά βήματα που είναι σίγουρο ότι θα σας οδηγήσουν στην επιτυχία!

Ανεξαρτήτως ποια ξένη γλώσσα μαθαίνετε ή σε ποιο επίπεδο βρίσκεστε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να ολοκληρώσετε πριν από τη μεγάλη μέρα. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι.

 

Μια εβδομάδα πριν τις εξετάσεις

Επανάληψη Γραμματικής: Όταν έχετε αρκετές μέρες στη διάθεσή σας ακόμα πριν τις εξετάσεις, μετρήστε τον αριθμό των γραμματικών φαινομένων που απαιτείται να γνωρίζετε στο επίπεδο σας και χωρίστε αυτόν τον αριθμό σε τρία ή τέσσερα ίσα κομμάτια. Αναλάβετε να μελετήσετε το κάθε κομμάτι μία συγκεκριμένη μέρα, αφήνοντας όμως, τρεις μέρες πριν τις εξετάσεις σας, εντελώς κενές. Να είστε συνεπείς προς τη διατήρηση του προγράμματός σας και μην ξεχνάτε να σημειώνετε οποιαδήποτε απορία έχετε σε ένα post-it. Ρωτήστε όλες τις απορίες στο δάσκαλό σας, είτε αυτό σημαίνει εξήγηση ενός φαινομένου από την αρχή είτε απλή διευκρίνηση. Αυτή η επανάληψη, θα ανεβάσει αδιαμφισβήτητα το επίπεδό σας καθώς η γραμματική αποτελεί το μοναδικό κομμάτι μιας εξέτασης κατά το οποίο η ύλη που καλείστε να έχετε αφομοιώσει είναι συγκεκριμένη.

Επανάληψη Λεξιλογίου: Σε πλήρη αντίθεση με τη γραμματική, το λεξιλόγιο φαίνεται ατελείωτο! Σε κάθε ξένη γλώσσα, όσο μεγάλο όγκο λεξιλογίου και να καταφέρετε να καλύψετε, είναι σίγουρο ότι δεν θα αισθάνεστε ασφαλείς για τις επερχόμενες εξετάσεις σας. Όπως και να ‘χει, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία έλλειψης μελέτης από την πλευρά σας. Σίγουρα, είναι πολύ πιο απλό να εναποθέτουμε τα πράγματα στην τύχη αλλά όχι και τη σωστή προετοιμασία μας! Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων σας, είχατε πολυάριθμα βιβλία και εγχειρίδια που σας προετοιμάζουν ακριβώς γι’ αυτή τη μέρα. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή και ο αριθμός λέξεων που εμπεριέχουν είναι αρκετά για να πετύχετε ένα αξιοπρεπές σκορ σ’ αυτό το κομμάτι της εξέτασης. Ακολουθώντας, λοιπόν την ίδια τεχνική, χωρίστε το σύνολο του λεξιλογίου σας σε έναν ίσο αριθμό κεφαλαίων και καλύψτε όλη αυτή την ύλη μέχρι την ημέρα των εξετάσεων. Προτιμήστε να μελετάτε τελευταίο το λεξιλόγιο, ακόμα και ακριβώς πριν ξαπλώσετε, αλλά σε καμία περίπτωση μην δείτε τηλεόραση ή σερφάρετε στο Ίντερνετ μετά το διάβασμά σας, καθώς κάτι τέτοιο θα σας κάνει να χάσετε ένα μεγάλο αριθμό των λέξεων που προσπαθήσατε τόσο σκληρά να απομνημονεύσετε.

Τεστ Προσομοίωσης: Μέχρι στιγμής, είναι βέβαιο ότι έχετε εξασκηθεί σε επαρκή αριθμό τεστ που μιμούνται επακριβώς την εξέταση σας. Σε κάποια απ’ αυτά γράψατε πάρα πολύ καλά και σε κάποια από αυτά αποτύχατε παταγωδώς. Μην ανησυχείτε καθόλου, κάτι τέτοιο είναι απολύτως φυσιολογικό και συμβαίνει σε όλους. Ακόμα και αν έχουν μείνει μόνο ελάχιστες μέρες ως τις εξετάσεις σας, σας συμβουλεύω να γράψετε ακόμα περισσότερα τεστ προσομοίωσης. Φυσικά το άγχος και ο περιορισμένος χρόνος που τα συνοδεύουν μπορεί να μην είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας οδεύοντας προς εκείνη τη μέρα, αλλά η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο εκθέτετε τον εαυτό σας στην πίεση τόσο πιο άνετα θα αισθάνεστε εκείνη τη μέρα!

Αδύνατα Σημεία: Ο κάθε μαθητής γνωρίζει σε ποιο κομμάτι της εξέτασης αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Εάν αυτό είναι η έκθεση, τότε γράψτε όσες περισσότερες εκθέσεις γίνεται! Έχετε ακόμα χρόνο στη διάθεσή σας! Ζητήστε από τον δάσκαλό σας να σας καθοδηγήσει κατάλληλα και να σας προσφέρει μοντέλα εκθέσεων πάνω στα οποία μπορείτε να βασιστείτε για να βελτιώσετε το γραπτό σας λόγο. Δεν είναι ποτέ αργά για κάτι τέτοιο. Έχω δει μαθητές να γράφουν άριστα γραπτά στις εξετάσεις επειδή δεν τα παράτησαν ποτέ και προσπαθούσαν με όλο τους το κουράγιο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εάν πρόκειται για το κομμάτι της ακουστικής εξέτασης, το οποίο αποτελεί αληθινό εφιάλτη για την πλειονότητα των μαθητών, τότε η απάντηση είναι και πάλι η ίδια: Εξάσκηση! Βρείτε ένα μέρος με ησυχία και κάντε εξάσκηση, αφιερώνοντας όλη σας την προσοχή και τη συγκέντρωση σε αυτό που κάνετε. Ακούστε το όσες φορές χρειαστεί, δεν πειράζει καθόλου! Δεν παύει να αποτελεί εξάσκηση για σας. Σε συνδυασμό με τα ακουστικά τεστ που έχετε στα βιβλία σας, παρακολουθήστε βίντεο, τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και ακούστε μουσική σ’ αυτή τη γλώσσα. Όσο μεγαλύτερη η ακουστική σας έκθεση σ’ αυτή τη γλώσσα, τόσο δεν θα σας ακούγονται κινέζικα εκείνη τη στιγμή!(εκτός και αν όντως εξετάζεστε στα κινέζικα!!!)

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει! Οδεύετε σωστά προς τον στόχο σας;

Ακολουθεί το 2ο Μέρος με τα απόλυτα tips για την ημέρα των εξετάσεων!

 

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *