Εμπόδια στο δρόμο όταν μαθαίνoυμε μια ξένη γλώσσα; 7 tips να μην τα παρατήσετε!

Όπως είναι φυσικό, όπως συμβαίνει με κάθε πορεία προς την πραγματοποίηση ενός στόχου, υπάρχουν στιγμές που απλά κολλάμε. Νιώθουμε ότι προσπαθούμε μάταια και δεν μπορούμε με τίποτα να προχωρήσουμε. Νιώθουμε ότι όσο και να διαβάζουμε ή να διορθώνουμε λάθη που κάνουμε επανειλημμένα, βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο γνώσης και ότι δεν προχωράμε με κανένα τρόπο. Αυτό το συναίσθημα, σε συνδυασμό με τη σωματική κόπωση και το άγχος μας, μπορεί πολύ εύκολα να μας οδηγήσει σε υπερκόπωση και άρνηση να συνεχίσουμε.

Παρόλα αυτά, τα εμπόδια μπλοκάρουν το δρόμο μας μόνο εάν σταματήσουμε μπροστά τους, τα κοιτάμε και δεν κάνουμε τίποτα. Τα εμπόδια, όμως, δεν μας σταματάνε από το να πάμε προς τα δεξιά, αριστερά, να περάσουμε από πάνω τους είτε από κάτω τους. Όταν ξέρουμε ότι θέλουμε να τα καταφέρουμε να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, θα βρούμε ένα νέο τρόπο να τα προσπερνάμε.

Ας έχουμε στο νου μας, αυτά τα απλές αλλά πολύτιμες συμβουλές όταν μπλοκάρουμε.

♠  Ας μην κρύψουμε την προσωρινή μας αποτυχία κάτω από το χαλάκι, ή να υποκριθούμε ότι δεν συνέβη ποτέ. Ας κερδίσουμε κάτι από αυτό. Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα από αυτό; Με τι τρόπο μπορούμε να το αποφύγουμε την επόμενη φορά; Τα λάθη είναι πολύτιμα όταν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

♠ Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα. Ας δούμε το πρόβλημα με άλλη ματιά. Εάν είστε ακόμα κολλημένοι στο ίδιο σημείο, συμβουλευτείτε το δάσκαλό σας. Κάντε μια μεγάλη συζήτηση μαζί του και εμπιστευτείτε του την αγανάκτησή σας και τις ανησυχίες σας. Είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να σας προσφέρει πρακτικές συμβουλές καθώς και ο ίδιος έχει περάσει ακριβώς από τα ίδια στάδια και έχει βρει τρόπο να ξεπεράσει τα ίδια ακριβώς εμπόδια.

♠ Ας δημιουργήσουμε τη λίστα με τα «Κάποτε Απραγματοποίητα Όνειρα». Αυτή θα είναι μια λίστα γεμάτη από στόχους που κάποτε έμοιαζαν απροσπέλαστοι, παρόλα αυτά εσείς τους κατακτήσατε! Αυτή η λίστα για μένα περιλαμβάνει να μάθω σε επίπεδο μητρικής πέντε ξένες γλώσσες, να έχω δημιουργήσει πολυετείς φιλίες, να αποφοιτήσω από ένα υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακό πρόγραμμα μέσω υποτροφίας στο Παρίσι και να διορθώσω ένα σοβαρό τραυματισμό στη μέση μέσω της γυμναστικής. Όλα αυτά κάποτε έμοιαζαν απίθανα. Με κάποιο τρόπο όμως, βρήκα τρόπο να τα κάνω να συμβούν. Ας είναι η λίστα σας λοιπόν, μια υπενθύμιση των επιτυχιών σας και να σας δείχνει πάντα ότι μπορείτε να κάνετε το αδύνατο, δυνατό!

♠ Ας δούμε τα εμπόδια ως απλά «σαμαράκια» στο δρόμο σας προς την επιτυχία! Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να τα βλέπουμε σαν σαμαράκια στην άσφαλτο που απλά μας επιβραδύνουν πριν φτάσουμε στον προορισμό μας αντί να μας κλείνουν το δρόμο. Το να κολλάμε σε ορισμένα σημεία, να επαναπροσδιορίζουμε την προσέγγισή μας και να παίρνουμε νέες δυνάμεις, είναι όλα στάδια που είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε πορείας.

♠ Ας αποδεχτούμε ότι δεν είναι εφικτό να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που βρίσκεται μπροστά μας μόνο και μόνο επειδή μπορούμε και αναγνωρίζουμε ποιο είναι αυτό. Είναι απλά έλλειψη γνώσεων γραμματικής, λεξιλογίου ή είναι έλλειψη κινήτρου, κούραση σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες; Το να επικεντρωθούμε στο εμπόδιο μπροστά μας, απλά θα μας προκαλέσει παραπάνω άγχος και τίποτα άλλο. Από την άλλη πλευρά όμως, προσπαθώντας να βρούμε διαφορετικές λύσεις από αυτές που έχουμε ήδη δοκιμάσει στο παρελθόν, ίσως ανακαλύψουμε τη σωστή, η οποία δεν θα είχε προκύψει εάν το πρόβλημα ήταν μικρότερο.

♠ Ας ζητήσουμε ταπεινά βοήθεια από κάποιον. Μερικές φορές το μόνο που χρειάζεται είναι να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη. Εκτός από το δάσκαλό μας, τα λόγια ενός καλού φίλου, μέντορα ή γονιού μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα και να μας προσφέρουν μια διαφορετική προοπτική.

♠ Τέλος, ας ανατρέξουμε στις βασικές μας αξίες. Ας μαζέψουμε την ενέργειά μας και ας κάνουμε το πρώτο βήμα. Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε το πρόβλημα που μας έκανε να κολλήσουμε αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Τα εμπόδια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από μόνα τους. Είτε θα τα βγάλουμε από το δρόμο μας είτε θα τα καταστρέψουμε.

 

Share This

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *