Ας κάνουμε μια δυναμική αρχή στο σχολείο!

5 μικρές συμβουλές για να ξεπεράσουμε την αβάσταχτη επιστροφή στις τάξεις!

Σεπτέμβρης, λοιπόν! Ο μήνας της μετάβασης από τις ανέμελες, λαμπερές μέρες του καλοκαιριού προς την αρχή ακόμα μίας σχολικής χρονιάς…ή ίσως το ξεκίνημα γενικά μίας “νέας χρονιάς” για πολλούς από εμάς; Εκτός από τους δασκάλους και τους μαθητές, που ουσιαστικά βιώνουν κάθε Σεπτέμβριο ως έναρξη όλου του χρόνου, αν το καλοσκεφτούμε, αυτό ισχύει για την πλειονότητα των ανθρώπων, καθώς οι μέρες ξεκούρασης φτάνουν στο τέλος και η καθημερινότητα επιστρέφει δυναμικά, με νέους στόχους τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στον ατομικό.

Ας επιστρέψουμε σε όλους τους μαθητές τώρα, οι οποίοι μετρούν αντίστροφα τις μέρες απόλυτης ελευθερίας τους. Υπάρχουν τρόποι να μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε στην αρχή της σχολικής χρονιάς πιο εύκολα και να απογειώσουμε τη γενικότερη απόδοση μας φέτος!

  1. Ας θέσουμε νέους στόχους!

Ακόμα πριν το σχολείο ξεκινήσει, θα ήταν καλό για όλους μας να θέσουμε ξεκάθαρους στόχους για την επερχόμενη σχολική χρονιά. Όταν βρούμε ένα λεπτό μόνοι μας, ας πάρουμε ένα μολύβι και ένα χαρτί. Μόνο όταν είμαστε μόνοι μας, μπορούμε να σκεφτούμε, χωρίς αποσπάσεις, καθαρά τι μέλλον επιθυμούμε. Ας γράψουμε στο χαρτί που έχουμε  μπροστά μας, οτιδήποτε έρχεται στο μυαλό μας που θα θέλαμε να έχουμε κατακτήσει μέσα στον επόμενο χρόνο.

Σε ποια μαθήματα θέλετε να βελτιωθείτε; Ποιο άθλημα ή δραστηριότητα θα θέλατε να δοκιμάσετε φέτος; Ποια ξένη γλώσσα θέλετε να μάθετε και, εάν ήδη μαθαίνετε μία, σε ποιο επίπεδο θέλετε να φτάσετε; Ποιο πτυχίο θέλετε να αποκτήσετε; Απαντώντας σε αυτά τα μικρά ερωτήματα, είναι πολύ πιο εύκολο να εντοπίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας, να τους γράψετε με σειρά προτεραιότητας σε μια λίστα και να την έχετε πάντα μαζί σας, είτε αντιγράφοντάς τη στην ατζέντα σας, είτε τοποθετώντας τη σε ένα ευδιάκριτο σημείο στο γραφείο σας. Η λίστα με τους στόχους σας είναι κάτι το οποίο πρέπει να ελέγχετε συχνά, ειδικά από τη στιγμή που ξεκινά το σχολείο, καθώς κάτι τέτοιο θα σας κρατήσει συνεπείς προς τους στόχους σας.

  1. Φτιάξτε τους δικούς σας κανόνες.

Ήρθε η στιγμή να οργανώσετε την σχολική σας καθημερινότητα. Εσείς αποφασίζετε πόσο συχνά πρέπει να κάνετε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματός σας, πόσες φορές την εβδομάδα μπορείτε να εξασκείτε το αγαπημένο σας άθλημα, χωρίς αυτό να παρεμποδίζει το διάβασμά σας, πόσες φορές είναι δυνατόν να συναντήσετε τους φίλους σας και η λίστα συνεχίζεται…Εάν δημιουργήσετε αυτούς, τους δικούς σας κανόνες τώρα που ξεκινά η σχολική χρονιά, θα είστε σε θέση να τους ακολουθήσετε, χωρίς να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να ακολουθείτε τους κανόνες διαβάσματος που θέτουν οι γονείς και οι δάσκαλοι. Το να έχετε ένα σύνολο έξυπνων κανόνων, θα βελτιώσει  άμεσα την ικανότητά σας να οργανώνεστε. Συνεπώς, αυτό θα σας προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

  1. Οργανώστε την εβδομάδα σας από πριν.

Για να είστε σε θέση να οργανώσετε αποτελεσματικά την εβδομάδα σας, πριν αυτή ξεκινήσει, θα χρειαστείτε να έχετε τα σωστά εργαλεία. Είτε χρησιμοποιήσετε μια απλή ατζέντα, είτε ηλεκτρονικό ημερολόγιο (προσωπικά, συνδυάζω την ύπαρξη και των δύο ώστε να ελαχιστοποιώ την πιθανότητα να ξεχάσω κάτι), σίγουρα κάτι τέτοιο θα χρειαστεί για να σημειώσετε τα μαθήματα του σχολείου σας, αυτά των ξένων γλωσσών σας, τις αθλητικές σας προπονήσεις και άλλες υποχρεώσεις που ίσως έχετε.

Κάθε Κυριακή βράδυ, πριν απολαύσετε μια ταινία με τη συνοδεία ποπ-κορν, διαθέστε λίγα λεπτά από το χρόνο σας να ελέγξετε το πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας. Ίσως έχετε κάποιο ιατρικό ραντεβού που έχει προστεθεί στο πρόγραμμά σας ή μια ομαδική εργασία στην οποία θα χρειαστεί να αφιερώσετε χρόνο. Θα έχετε εικόνα του τι να περιμένετε και θα νιώθετε μπροστά από όλους με το που ξεκινά το σχολείο Δευτέρα πρωί.

  1. Δημιουργήστε μια πρωινή ιεροτελεστία.

Οι περισσότεροι από εμάς (και εγώ!) μισούμε το πρωινό ξύπνημα. Συνήθως σηκωνόμαστε από το κρεβάτι τελευταία στιγμή, αρπάζουμε το τοστ μας και πίνουμε βιαστικά μια γουλιά γάλα ή καφέ πριν φύγουμε από το σπίτι, έχοντας μαζί μας τα μισά βιβλία από αυτά που θα έπρεπε, για να μην αναφέρουμε τα ρούχα που φοράμε σαν να έγινε κάποιος σεισμός και βάλαμε ό,τι βρήκαμε μπροστά μας. Προσωπικά, μου πήρε χρόνια να καταλάβω ότι αυτή η πρωινή μου εικόνα δεν αντιπροσωπεύει το χαρακτήρα μου ούτε το επίπεδο μαθήτριας που ήμουν. Ελπίζω να μην σας πάρει και εσάς τον ίδιο χρόνο!

Άρα, την προηγούμενη νύχτα, όσο αργά και να είναι, ετοιμάστε την τσάντα σας για το σχολείο. Ακόμα και αν θέλετε να αφήσετε ένα βιβλίο ή τετράδιο στην άκρη για να κάνετε μια γρήγορη επανάληψη το πρωί, αφήστε το δίπλα στην τσάντα σας, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να μην ξυπνήσετε έγκαιρα για αυτή την επανάληψη. Επιπλέον, βγάλτε τα παπούτσια και τα ρούχα που επιθυμείτε να φορέσετε. Ένας μικρός στόχος, θα ήταν να ξυπνάτε πέντε λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα έτσι ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό με την ησυχία σας. Όλο αυτό, θα αυξήσει ην ενέργειά σας και την απόδοσή σας.

Το ξέρω πως αν δεν είστε πρωινός τύπος, όλα αυτά ακούγονται αδύνατα να συμβούν , αλλά πιστέψτε με, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πρωινή καθημερινότητα, η οποία θα βελτιώσει όλη τη μέρα σας χωρίς να έχετε γίνει ξαφνικά πρωινός τύπος.

  1. Οργανώστε το δωμάτιό σας.

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε! Βγάλτε οποιοδήποτε βιβλίο, τετράδιο, φωτοτυπία από εκεί που ήταν, ελέγξτε το καλά και ομαδοποιήστε τα όλα σε κατηγορίες. Φτιάξτε μια ομάδα πραγμάτων που χρειάζεστε για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, πράγματα που χρειάζεται να αποθηκεύσετε και μετά, πετάξτε οτιδήποτε δεν ανήκει σε αυτές τις δύο κατηγορίες. Μην κρατάτε τίποτα που δεν είναι άμεσα απαραίτητο και να είστε σίγουροι ότι θα γεμίσετε όμορφα νέα πράγματα και αναμνήσεις από τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε.

Χαμογελάστε, μείνετε δυνατοί και αισιόδοξοι ότι αυτή πρόκειται να είναι μια υπέροχη σχολική χρονιά! Άλλωστε, είναι στο χέρι σας!

 

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *