5 Έξυπνα tips για να μην ξεχάσουμε αυτά που μάθαμε μέσα στο καλοκαίρι!

Μπαίνετε βιαστικά στο δωμάτιό σας και πάτε κατευθείαν προς την ντουλάπα σας. Τεντώνεστε, στέκεστε στις μύτες των ποδιών σας και προσπαθείτε να τραβήξετε προς τα έξω την τσάντα με τα μαγιό και τα καπέλα σας, που ήταν καταχωνιασμένη στο τελευταίο ράφι όλο το χειμώνα. Φυσικά, μέχρι να φτάσετε εκεί, σκοντάψατε σε στοίβες από βιβλία, πατήσατε ένα σωρό τετράδια και κάθε λογής χαρτιά που είναι σκορπισμένα σε όλο το πάτωμα και κλωτσήσατε με δύναμη μακριά οποιοδήποτε μολύβι ή στυλό βρέθηκε μπροστά σας. Και τι πειράζει? Το καλοκαίρι έφτασε! Επιτέλους, μπορείτε να τα αφήσετε πίσω σας όλα αυτά. Όσο χάος και να επικρατεί γύρω σας, η αντίστροφη μέτρηση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές έχει ήδη αρχίσει!

Είναι απολύτως λογικό να νιώθετε έτσι και να θέλετε να κάνετε όλα αυτά που δεν κάνατε όλη τη χρονιά. Μπορείτε να επιστρέψετε στις αγαπημένες σας ασχολίες, να βγείτε με τους φίλους σας, να εξασκηθείτε στο αγαπημένο σας άθλημα, να χαλαρώσετε και να οργανώσετε νέες περιπέτειες!

Και τι θα γίνει με όλα αυτά που μάθαμε στην ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Έτσι απλά θα χαθούν; Θα ξεθωριάσουν κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο; Υπάρχει, άραγε κάποιος τρόπος να διατηρήσουμε κάποιες από τις γνώσεις που αποκτήσαμε χωρίς να αναγκαστούμε να μελετήσουμε;

Φυσικά και υπάρχει!

  1. Ας διαβάσουμε!

Είναι σίγουρο πως οι περισσότεροι από εσάς διαβάζετε κάτι το καλοκαίρι. Είτε διαβάζετε περιοδικά, λογοτεχνικά βιβλία, είτε απλά σερφάρετε στο Ίντερνετ για να διαβάσετε τα τελευταία νέα, το μυαλό σας λαμβάνει συνέχεια νέες πληροφορίες. Κάποιες απ’ αυτές, θα αποθηκευτούν στη μνήμη σας, ενώ άλλες όχι. Δεν έχει καμία σημασία γιατί το μυαλό σας γνωρίζει πολύ καλά τι χρειάζεται να κρατήσει και για ποιο λόγο.

Τώρα, φανταστείτε να το κάνατε αυτό στη γλώσσα που στοχεύετε να μάθετε! Φανταστείτε να διαβάζατε ο,τιδήποτε σας ενδιαφέρει σ’ αυτή τη νέα γλώσσα, να ανακαλύπτατε τη λογοτεχνία της ή πολύ απλά να διαβάζατε τους κυριότερους τίτλους σε μια εφημερίδα! Φυσικά, η ταχύτητα της ανάγνωσης καθώς και ο όγκος πληροφοριών που ενδέχεται να συγκρατήσετε θα είναι μικρότερα σε σχέση με τη μητρική σας, παρόλα αυτά όμως, αυτό δεν παύει να είναι ένα τεράστιο βήμα προς την εκμάθηση της ξένης γλώσσας.

Κάτι μαγικό συμβαίνει στο υποσυνείδητό μας όταν διαβάζουμε σε μια ξένη γλώσσα. Κάτι το οποίο δεν είμαστε σε θέση εμείς οι ίδιοι από μόνοι μας να ανιχνεύσουμε ή να κατανοήσουμε, εντούτοις θα αναδειχθεί από μόνο του στο μέλλον. Διαβάζοντας, αντιλαμβανόμαστε την νοοτροπία που υπάρχει στο γραπτό λόγο αυτής της γλώσσας. Διακρίνουμε πως λειτουργεί το συντακτικό της που ίσως διαφέρει σημαντικά απ’ αυτό της μητρικής μας. Όλο αυτό θα οδηγήσει σε σπουδαία αποτελέσματα όταν έρθει η ώρα να συνθέσουμε ένα κείμενο σ’ αυτή τη γλώσσα. Ξαφνικά θα γράφουμε με άλλη λογική χωρίς να κάνουμε κατά λέξη μετάφραση στις σκέψεις μας και να τις αποτυπώνουμε αυτούσιες στο χαρτί.

  1. Δείτε ταινίες!

Ναι, όπως ακριβώς το ακούσατε! Πόσες φορές σας έλειψε να πάτε στο σινεμά ή πολύ απλά να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά ή εκπομπή επειδή έπρεπε να διαβάσετε; Ήρθε η στιγμή, λοιπόν να αναπληρώσετε όλον αυτό το χαμένο χρόνο.

Συνήθως, ανεξάρτητα με το επίπεδο που έχουμε σε μια ξένη γλώσσα, επιλέγουμε να βάλουμε υπότιτλους στη μητρική μας πριν παρακολουθήσουμε. Αυτό το καλοκαίρι, ας δοκιμάσουμε να βάλουμε υπότιτλους στη γλώσσα που μαθαίνουμε ή εάν το επίπεδό μας είναι πιο ανεβασμένο, ας μην βάλουμε καθόλου υπότιτλους. Εάν η γλώσσα στην οποία έχει γυριστεί η ταινία δεν είναι αυτή την οποία μαθαίνετε, μην διστάσετε να πάτε στις Ρυθμίσεις και να επιλέξετε ως γλώσσα που ακούγεται αυτή την οποία εσείς θέλετε να εξασκήσετε. Μάλλον το αποτέλεσμα θα ακούγεται αστείο στην αρχή, αλλά δεν παύει να σας προσφέρει ένα καλό τρόπο εξάσκησης όλων αυτών που μάθατε κατά τη διάρκεια της χρονιάς!

  1. Γνωρίστε νέους ανθρώπους!

Μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα για να μπορούμε να επικοινωνούμε σ’ αυτή. Είτε είμαστε αρχάριοι σ’ αυτή τη γλώσσα είτε πιο προχωρημένοι, η άνεση του να κάνουμε γνωριμίες με άλλους ανθρώπους είναι κυρίως θέμα χαρακτήρα. Μερικοί από μας το βρίσκουμε πολύ εύκολο να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, ενώ άλλοι ντρεπόμαστε και δεν κάνουμε ποτέ πρώτοι ένα τέτοιο βήμα.  Ειδικά προς ανθρώπους που μιλούν μια ξένη γλώσσα. Το καλοκαίρι όμως κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα! Όλοι νιώθουν πολύ πιο χαλαροί, φιλικοί και ανοιχτοί στο να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Είτε έχετε την ευκαιρία να ταξιδέψετε σε μια ξένη χώρα, είτε περάσετε τις διακοπές σας στη χώρα σας, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα συναντήσετε ανθρώπους από άλλες χώρες. Όταν τους συναντήσετε, ξεχάστε τη γραμματική, το λεξιλόγιο, το συντακτικό και όλα τα υπόλοιπα. Απλά μιλήστε! Μπερδευτείτε, αγχωθείτε, πείτε τα όλα λάθος αλλά απολαύστε το! Γιατί επιτέλους επικοινωνείτε σε μια ξένη γλώσσα!

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας το φόβο ότι θα μας κρίνουν και να απολαύσουμε τη νέα μας γνωριμία με νέους ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι παραπάνω από πρόθυμοι να ανταλλάξουν ιδέες και ιστορίες με μας.  Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε εμείς αυτοί οι οποίοι κάνουν τον κόπο να μιλήσουν στη δική τους γλώσσα και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καλωσορίζουν αυτή τη φιλότιμη προσπάθεια και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν να εκφραστούμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

  1. Ξαναγράψτε τις σημειώσεις σας!

Κάπου εκεί ανάμεσα σε όλα τα βιβλία και τα τετράδια που βρίσκονται στο πάτωμα του δωματίου σας, θα ανιχνεύσετε και αυτό που χρησιμοποιήσατε για τις σημειώσεις στην ξένη γλώσσα. Μην υποκύψετε στην πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό και το πετάξετε!

Ξέρω ότι αυτό το τετράδιο σας θυμίζει κάθε τεστ, κάθε επαναλαμβανόμενο λάθος, κάθε δύσκολο γραμματικό φαινόμενο και το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να ξαναδείτε τις ίδιες χρωματιστές σημειώσεις, τις κόκκινες διορθώσεις από τον δάσκαλό σας και τους λεκέδες από καφέ πάνω στις σελίδες.

Όπως και να ‘χει όμως, αυτό το σημειωματάριο δεν είναι ένα απλό τετράδιο. Σας χέρια σας έχει μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο. Κρύβει μέσα του όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που είχατε όλο το χρόνο. Τα λάθη που συνεχώς επαναλαμβάνατε, βρίσκονται μέσα του διορθωμένα με τρόπο που μόνο εσείς καταλαβαίνετε. Ένα, λοιπόν, από τα καλύτερα πράγματα που έχετε να κάνετε φέτος το καλοκαίρι, είναι να αντιγράψετε αυτές τις σημειώσεις σε ένα ολοκαίνουργιο τετράδιο. Ξέρω, ότι και μόνο που ακούτε κάτι τέτοιο, σας πιάνει μια αφόρητη βαρεμάρα! Δεν χρειάζεται όμως να βιαστείτε. Χαλαρώστε και αντιγράψτε τις σημειώσεις σας με το δικό σας ρυθμό, τις μέρες και τις ώρες που εσείς επιθυμείτε. Θα δείτε ότι πριν τελειώσει το καλοκαίρι, θα κρατάτε σας χέρια σας ένα ανανεωμένο τετράδιο με τις καθαρά προσωπικές σας σημειώσεις.

Μήπως ξέχασα να σας αναφέρω ότι αυτός είναι ένας ιδανικός τρόπος να κάνετε επανάληψη όλων αυτών που μάθατε κατά τη διάρκεια της χρονιάς;

  1. Διδάξτε άλλους!

Άλλος ένας τρόπος ώστε να αφομοιώσετε αυτά που μάθατε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς είναι να το διδάξετε σε άλλους. Κανείς δεν πρόκειται να ισχυριστεί ότι θα είστε καταπληκτικοί στο ρόλο σας ως δάσκαλοι ή ότι τα έχετε μάθει όλα τόσο τέλεια ώστε να μπορείτε να τα μεταδώσετε με ευκολία σε κάποιον άλλον. Εντούτοις, το να εξηγήσετε ένα συγκεκριμένο γραμματικό φαινόμενο σε κάποιον άλλο ή να εξασκηθείτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, χρησιμοποιώντας στοχευμένο λεξιλόγιο, σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν έναν άλλο μαθητή, φίλο ή αδερφό να βελτιώσουν το επίπεδό τους στην ξένη γλώσσα. Θα είναι σε θέση να καταλάβουν καλύτερα ένα φαινόμενο το οποίο θεωρούν δύσκολο, χωρίς να νιώθουν άγχος που λογικά συνοδεύει την παρουσία ενός καθηγητή.

Πριν προσπαθήσετε να μεταδώσετε ό,τι γνωρίζετε σε ένα άλλο άτομο, είναι σίγουρο ότι θα κάνετε μια μικρή επανάληψη και ότι θα οργανώσετε τον τρόπο με τον οποίο θα το δείξετε. Επίσης, όταν εξηγείτε το φαινόμενο στο άλλο άτομο, μάλλον θα δεχθείτε ερωτήσεις πάνω σε κομμάτια που οι ίδιοι βρίσκουν δύσκολα. Εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να ανακαλύψετε έναν τρόπο να εξηγήσετε ακόμα πιο απλά. Ο συνδυασμός, λοιπόν, της προετοιμασίας σας πριν διδάξετε και της ανάγκης να εξηγήσετε πλήρως τυχόν απορίες, θα οδηγήσουν, αναμφισβήτητα, σε μια βαθύτερη γνώση της γλώσσας!

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *