5 Απλά βήματα για να ξεκινήσουμε να μιλάμε μια ξένη γλώσσα

Πόσες φορές έχουμε ευχηθεί κατά κάποιον μαγικό τρόπο, έτσι απλά να ξεκινήσουμε κατευθείαν να μιλάμε μια ξένη γλώσσα;

Ξύνουμε καλά τα καινούργια μας μολύβια, αγοράζουμε ένα πολύ μεγάλο τετράδιο και αναμένουμε στωικά να φτάσουν τα ξενόγλωσσα βιβλία που έχουμε παραγγείλει..και ξεκινάμε! Βουτάμε στις σελίδες, γράφουμε, σβήνουμε, υπογραμμίζουμε και πριν το καταλάβουμε έχουμε ήδη φτάσει στη μέση του βιβλίου μας, ακόμα πιο ενθουσιασμένοι απ’ ότι ξεκινήσαμε! Και ξαφνικά….κάποιος μας μιλάει σ’ αυτή τη γλώσσα!!!Και το χειρότερο απ’ όλα; Περιμένει να του απαντήσουμε!

Πριν λιποθυμήσουμε από το άγχος μας, μπορούμε να κάνουμε μια προσπάθεια να μιλήσουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί λίγο πιο εύκολα αν:

  1. Πιστέψουμε ότι έχουμε αρκετές γνώσεις για να μιλήσουμε!

Μέχρι τώρα έχουμε συνηθίσει να απαντάμε σε μικρές ερωτήσεις, με μικρές απαντήσεις, με το μόνο άτομο το οποίο εμπιστευόμαστε πλήρως σε αυτή τη φάση, το δάσκαλό μας. Ξέρουμε ότι όπως και να τα πούμε, αυτός θα βρει ένα τρόπο να μας καταλάβει και να μας απαντήσει. Άφοβα, δεν σκεφτόμαστε πόσα λάθη θα κάνουμε και απλά μιλάμε.

Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και μπροστά σε έναν άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα που μαθαίνουμε ως μητρική του! Αρχίζουμε να ιδρώνουμε, ξεροκαταπίνουμε και νιώθουμε ότι δεν θυμόμαστε καν να πούμε τη λέξη «γεια»! Σ’ αυτό το σημείο λοιπόν, πρέπει ο καθένας μας να ανακτήσει τις γλωσσικές του δυνάμεις και απλά να ξεκινήσει να μιλάει. Κάποιος μαθητής ίσως είναι καλύτερος στη γραμματική απ’ ότι στο λεξιλόγιο, και ένας άλλος ακριβώς το αντίστροφο. Κάποιος άλλος μπορεί απλά να είναι καλός μόνο στο ακουστικό κομμάτι εκμάθησης μιας γλώσσας. Ας βασιστεί εκεί λοιπόν! Όλοι είμαστε καλοί τουλάχιστον σε ένα κομμάτι.

Ας το θυμόμαστε λοιπόν αυτό και ας πιστέψουμε ότι είναι αρκετό για να κάνουμε μια μικρή συζήτηση. Φτάνει αυτό το μικρό βήμα για αρχή! Ας θυμόμαστε ότι είμαστε καλοί τουλάχιστον σε κάτι και αυτό θα μας επιτρέψει να συνεννοηθούμε. Ας ξεχάσουμε τη λογική της τελειομανίας. Αν περιμένουμε να μάθουμε μια γλώσσα τέλεια, πολύ απλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ!

  1. Έχουμε στο μυαλό μας ότι ο συνομιλητής μας θέλει να μας καταλάβει!

Όσο και να ντρεπόμαστε  τώρα που λέμε τις πρώτες μας λέξεις σε μια γλώσσα, το μόνο που αρκεί είναι να κοιτάξουμε τον ξένο συνομιλητή μας στα μάτια. Αμέσως, θα διακρίνουμε μια ζεστασιά και κατανόηση εκ μέρους του, μόνο και μόνο γιατί θα προσπαθήσουμε να του μιλήσουμε στη γλώσσα του. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ανθρώπων νιώθουν πραγματικά τυχεροί που μπαίνουμε στη διαδικασία να τους μιλήσουμε στη γλώσσα τους.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι βρίσκονται εκεί γιατί θέλουν να μας καταλάβουν! Θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας και να καταλάβουν τα συναισθήματα και τις ιδέες μας. Μπροστά λοιπόν στο υπέροχο αυτό δώρο της ανθρώπινης επικοινωνίας, τα λάθη μας ή τα κενά που υπάρχουν θα προσπεραστούν με καλή θέληση και με τη βοήθεια της γλώσσας του σώματος, φυσικά!

  1. Μιλάμε, πριν καν να σκεφτούμε!

Σίγουρα, περνάμε τη ζωή μας ακούγοντας ακριβώς την αντίθετη συμβουλή.. Όχι πια! Όχι εδώ!! Ας μιλήσουμε άφοβα! Ας μην σκεφτούμε καθόλου, απλά να πούμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου!

Οι περισσότεροι από εμάς, αρχίζουμε και κατασκευάζουμε βήμα-βήμα ακόμα και μια πολύ μικρή φράση πριν μιλήσουμε. Σκεφτόμαστε πού να βάλουμε το Υποκείμενο, σε τι χρόνο πρέπει να μπει το ρήμα, πώς είναι στην ξένη γλώσσα οι επόμενες λέξεις κλπ, κλπ, κλπ. Έχουν ήδη περάσει λίγα λεπτά και εμείς πλέον έχουμε ακόμα δύο λόγους να αγχωθούμε:

Α) Ότι ήδη έχουμε καθυστερήσει έναν αιώνα να απαντήσουμε..

Β) Σκεφτόμαστε τη σωστή δομή της πρότασης ή πάλι λάθος θα βγει;

Έχουμε ήδη αγχωθεί τόσο πολύ, που απλά κολλάμε. Ας μην σκεφτόμαστε τίποτα λοιπόν και ας συνεχίσουμε απλά με μια απλή πρόταση που θα σχηματιστεί άμεσα στο μυαλό μας. Ο διάλογος θα συνεχιστεί, φυσικά. Και αν κάνουμε λάθη; Νομίζω ότι το έχουμε ξεπεράσει πια αυτό!

  1. Αντιγράψτε άφοβα!

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να μαθαίνουμε! Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, όπως είναι φυσικό, ο συνομιλητής μας θα χρησιμοποιήσει κάποιες λέξεις ή φράσεις που εμείς είτε δεν γνωρίζαμε είτε δεν ήμασταν σίγουροι αν ταίριαζαν στη συγκεκριμένη συζήτηση. Τη στιγμή λοιπόν, που θα ακούσουμε κάτι τέτοιο, μπορούμε άμεσα να επαναλάβουμε αυτή τη φράση ή λέξη και να τη συμπληρώσουμε με άλλες.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, δείχνουμε στον συνομιλητή μας ότι συμφωνούμε μαζί του και είναι σίγουρο ότι μόλις μάθαμε κι άλλες χρήσιμες νέες φράσεις.

  1. Ένα λεξικό, παρακαλώ!

Είμαι σίγουρη ότι όλοι πλέον χρησιμοποιούμε τηλέφωνα με εφαρμογές που έχουμε επιλέξει, σύμφωνα με τα χόμπυ μας. Εφόσον λοιπόν η νέα γλώσσα που μαθαίνουμε θέλουμε να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ένα ηλεκτρονικό λεξικό θα μας φανεί σε πολλές περιπτώσεις χρήσιμο.

Πόσο μάλλον, όταν συνομιλούμε με κάποιον και θέλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μια λέξη στη νέα γλώσσα, απλά την βρίσκουμε και τη λέμε. Για άλλη μια φορά γινόμαστε κατανοητοί, μαθαίνουμε μια νέα λέξη και ολοκληρώνεται η επικοινωνία μας!

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *