3 Τρόποι να γνωρίσετε ανθρώπους από όλο τον κόσμο μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα!

Μιλάμε με σκοπό να επικοινωνήσουμε. Φαντάζεστε να μπορούσατε να επικοινωνήσετε με ανθρώπους από όλο τον κόσμο στη γλώσσα που μιλάνε; Μπορείτε, έστω για ένα δευτερόλεπτο, να νιώσετε αυτό το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας και δύναμης; 

Είναι αλήθεια ότι το να μιλήσουμε σε κάποιον, είναι ο πιο απλός τρόπος να μάθουμε μια ξένη γλώσσα. Δημιουργώντας δεσμούς με ανθρώπους, μαθαίνουμε να εκφράζουμε τον εαυτό μας στην ξένη γλώσσα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες παροιμίες, εκφράσεις και ανέκδοτα. 

Υπάρχουν τρεις τρόποι που μια ξένη γλώσσα θα σας ανοίξει το δρόμο να γνωρίσετε ανθρώπους από όλο τον κόσμο!

Κάντε φίλους από ξένες χώρες.

Κάθε είδους σύνορο φαίνεται ότι πλέον έχει καταργηθεί μέσω της τεχνολογία, και σίγουρα ελαχιστοποιεί κάθε γεωγραφική απόσταση. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον εδραιωθεί μέσω αυτής, ως ο πλέον δημοφιλής τρόπος να επικοινωνούμε, να διασκεδάζουμε και να ενημερωνόμαστε.

Ναι, μπορούμε να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ναι, μπορούμε να σχολιάσουμε οποιαδήποτε είδηση. Παράλληλα, όμως, έχουμε και ένα παράθυρο. Ένα παράθυρο που μας επιτρέπει να δούμε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας. Λαμβάνουμε προτάσεις από ανθρώπους, από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι παρακολουθούν τα ίδια σεμινάρια με μας, ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα, αλλά ζουν σε διαφορετική χώρα.

Η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι πλέον εμπόδιο μπροστά στην επικοινωνία μας μαζί τους. Θα πρέπει να έχουμε την ελευθερία να εκφράσουμε ανοιχτά τις απόψεις μας, να μιλήσουμε για τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους πολιτισμούς και να συστηθούμε με ανθρώπους που έχουν την ίδια οπτική προς τη ζωή. Τελικά, θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, παγκοσμίως, βιώνουν τη ζωή σχεδόν το ίδιο.

Εάν προσέξουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουμε όταν κάνουμε φίλους από το εξωτερικό, θα καταλάβουμε πολύ σύντομα ότι μαθαίνουμε ουσιαστικότερα και εμβαθύνουμε στη γλώσσα, πολύ περισσότερο απ’ ότι θα κάναμε ποτέ μέσω ακόμα και των καλύτερων βιβλίων. Θα έρθουμε σε επαφή με πολιτιστικά στοιχεία τα οποία εκφράζονται μέσω του λόγου και όχι μόνο με αυστηρά δομημένη γραμματική. Ασυνείδητα θα μάθουμε να σκεφτόμαστε σ’ αυτή τη γλώσσα και θα εκφραζόμαστε πολύ πιο ελεύθερα.

Κάτι τέτοιο, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί ακόμα και με τον καλύτερο καθηγητή, βιβλίο ή στο καλύτερο σχολείο ξένων γλωσσών.

Ταξιδέψτε.

Το να μιλάμε πάνω από μια ξένη γλώσσα, μας προσφέρει την άνεση και την αυτοπεποίθηση να τολμάμε να ταξιδεύουμε σε μέρη που μέχρι πρόσφατα, πιστεύαμε ότι δεν θα έχουμε ποτέ πρόσβαση. Δεν ανησυχούμε πια ότι θα είμαστε αβοήθητοι σε περίπτωση που οι ντόπιοι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν στα αγγλικά.

Η ευχέρεια στη γλώσσα δεν είναι πλέον υψίστης σημασίας καθώς οποιοσδήποτε ντόπιος σε ολόκληρο τον κόσμο, θα είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει να τελειώσουμε την πρότασή μας, να προφέρουμε σωστά μια λέξη με το που καταλάβει ότι προσπαθούμε φιλότιμα να μιλήσουμε τη γλώσσα του. Άλλωστε, κάτι τέτοιο δείχνει μόνο σεβασμό προς τη χώρα του και τον πολιτισμό του. 

Ας παρατηρήσουμε ακόμα ένα πράγμα εδώ. Μετά την πρώτη φορά που θα ταξιδέψουμε και μιλήσουμε την ξένη γλώσσα, που μαθαίναμε μόνο μέσα στην τάξη έως τότε, θα συνειδητοποιήσουμε κάτι. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που θα νιώσουμε αφού κάνουμε κάτι τέτοιο, τα χαμόγελα των ανθρώπων που γνωρίσαμε και τα τρελά λάθη που μας έκαναν να γελάμε για ώρες, θα μας κάνουν να θέλουμε να το επαναλάβουμε όσο το δυνατόν συντομότερα! 

“Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου” όπως το έθεσε και ο σπουδαίος Αυστριακός φιλόσοφος  Ludwig Wittgenstein.

Εργαστείτε σε οποιαδήποτε χώρα.

Όταν τα προσόντα σας περιλαμβάνουν την ευχέρεια σε μια δεύτερη γλώσσα, ή σε μια τρίτη ή ακόμα περισσότερες, γίνεστε άμεσα περιζήτητοι υποψήφιοι για κάθε είδους εργοδότη παγκοσμίως. Κάτι τέτοιο αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι όχι μόνο είστε αρκετά δεσμευμένοι στον επαγγελματικό κλάδο που έχετε επιλέξει αλλά μπορείτε παράλληλα να επιδείξετε την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να εξαπλώσετε τις γνώσεις σας σε μια άλλη γλώσσα.

Οι πολύγλωσσοι έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν με μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων σε ποικίλλες κοινότητες και χώρες. Είναι αλήθεια ότι ζούμε στην εποχή των start-ups και της επιχειρηματικότητας άνευ συνόρων, η οποία συνεχώς μπαίνει σε νέες αγορές, άρα οι επαγγελματίες που είναι πολύγλωσσοι βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση και χαίρουν αντίστοιχης χρηματικής απολαβής.

Αυτές οι τρεις όμορφες πλευρές της καθημερινότητας, είναι απλά μερικές από τις αναρίθμητες πτυχές που υπάρχουν, στις οποίες η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Σύντομα θα επέλθει το αίσθημα ότι ανήκουμε, όχι σε μια χώρα και σε μια κουλτούρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι πια μαθαίνουμε τη ζωή και όχι απλά μια γλώσσα!

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *