Εξετάσεις τον καιρό του Covid-19

Εξετάσεις τον καιρό του Covid-19

Οι συνεχείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον κοινωνικό, στον ανθρωπιστικό καθώς και στον τομέα της υγείας κατά την πανδημία, καθιστούν το 2020, μια χρονιά-πρόκληση για όλους τους μαθητές παγκοσμίως. Ανεξαρτήτως ηλικίας, αντικειμένου και επιπέδου σπουδών, όλοι συνεχίζουν να υπόκεινται σε καθημερινά απρόοπτα στο πρόγραμμά τους. Η παραδοσιακή μορφή της δια φυσικής παρουσίας διδασκαλίας έχει αντικατασταθεί από μαθήματα μέσω διαδικτύου. Η διεξαγωγή των εξετάσεων όμως δεν ακυρώνεται, ακόμα και αν πραγματοποιηθεί υπό διαφορετική μορφή. Οι περισσότερες εξετάσεις αναβάλλονται για αργότερα ή αλλάζουν τρόπο ελέγχου του γνωστικού αντικειμένου. Είναι απολύτως φυσικό λοιπόν, οι μαθητές να αισθάνονται μπερδεμένοι, αγχωμένοι και σχεδόν χαμένοι. 

Άρα, πώς είναι δυνατόν να μείνει κανείς σε πλήρη εγρήγορση εν δια μέσω όλων αυτών; Κατά πόσο μπορεί ένας μαθητής να μένει έτοιμος μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο αναμονής όταν φτάνει τελικά η στιγμή των εξετάσεων;

Υπάρχουν τρεις τρόποι που θα σας βοηθήσουν να είστε πανέτοιμοι τώρα που οι εξετάσεις πλησιάζουν.

  1. Μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας. 

Ναι, ακριβώς αυτό. Σκεφτείτε μόνο για μια στιγμή, πόσα έχετε ήδη καταφέρει για να βρίσκεστε εδώ. Πόσα χρόνια ή μήνες, μελετάτε ενώ παράλληλα θυσιάζατε άλλες χαρές γιατί θέσατε έναν στόχο προς επίτευξη. Είναι λογικό, όταν αυτός ο στόχος φαίνεται ολοένα και πιο μακριά σας πια λόγω συνθηκών, ότι είναι εύκολο να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε πόσο πολύ θέλουμε να πετύχουμε. Ας το λάβουμε υπόψην μας σαν ένα μικρό τεστ. Αυτές οι αλλαγές που συμβαίνουν καθημερινά, είναι αρκετές για να σας απομακρύνουν από τους στόχους και τα όνειρά σας; Ή ο,τιδήποτε και να συμβεί, αυτός είναι ο δικός σας στόχος και τίποτα στον κόσμο δεν είναι ικανό να σας σταματήσει από το να τον πετύχετε;

2. Μείνετε πιστοί σε ένα πρόγραμμα μελέτης.

Αυτή τη στιγμή, ίσως περισσότερο από ποτέ, πρέπει να διατηρήσετε ένα πρόγραμμα διαβάσματος. Όταν τίποτα άλλο γύρω μας δεν μπορεί να τεθεί υπό οργάνωση ή προγραμματισμό, είστε υπεύθυνοι να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε το δικό σας πρόγραμμα διαβάσματος. Δεν παίζει κανένα ρόλο πόσες ώρες διαβάσματος τη μέρα έχετε καθορίσει ή πόσες επαναλήψεις ή πόσα διαλείμματα, αρκεί να είναι ένα πρόγραμμα που εσείς έχετε δημιουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι κομμένο και ραμμένο στις δικές σας ανάγκες και στο ευρύτερο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, άρα πιο εύκολο να το ακολουθήσετε. Μην επιτρέψετε στις εξωτερικές συνθήκες να σας πάνε πίσω και να αλλάξουν τη δική σας ρουτίνα. Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμά σας είναι η μόνη σταθερά.

3. Συμπεριλάβετε συχνά διαλείμματα.

Είναι φυσιολογικό ότι και το διάβασμά σας έχει διακυμάνσεις, τη στιγμή που όλα γύρω σας αλλάζουν κάθε στιγμή. Είτε εξαιτίας των lockdowns, εκμεταλλευτήκατε αυτή την ευκαιρία να διαβάσετε ακόμα περισ΄ότερο, είτε μείνατε πίσω στο διάβασμά σας καθώς υπήρξαν άλλα, πιο επείγοντα ζητήματα να επιλύσετε, φαίνεται ότι ο τρόπος με τον οποίον προετοιμαζόσασταν για τις τελικές σας εξετάσεις, έχει αλλάξει εντελώς απ’ αυτό που ήταν μέχρι στιγμής. Κάποιες φορές μπορεί το διάβασμα σας να γίνεται για ώρες απερίσπαστα, και από την άλλη να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε ούτε για ένα λεπτό. 

Για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα, εκτός από το να μείνετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, είναι σημαντικό να κάνετεσυχνά διαλείμματα. Αυτό, θα σας αναπτύξει την παραγωγικότητα του διαβάσματός σας. Μέσα στη σύγχυση που επικρατεί αυτή την περίοδο, είναι απαραίτητο να εντείνετε την προσπάθειά σας, τώρα που οι εξετάσεις πλησιάζουν. Αυτά τα σύντομα αλλά απαραίτητα διαλείμματα θα βοηθήσουν άμεσα στην καλύτερη αφομοίωση όσων μελετάτε.

Οι εξετάσεις έφτασαν!

Να θυμάστε ότι έχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχετε!

Καλή Επιτυχία!

0
Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *