Διάβασμα την εποχή της Καραντίνας

Ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε την αρχική διασπορά ενός νέου και ανεξιχνίαστου ιού κάπου μέσα στον Ιανουάριο… Σύντομα, παρατηρούσαμε εμβρόντητοι την ανεπανάληπτα ραδαία εξάπλωση του, χωρίς καμία επιτυχία απότρεψης, στην άλλη πλευρά του πλανήτη, προσευχόμενοι για τους ανθρώπους που νόσησαν. Παρόλα αυτά, πιστεύαμε εσφαλμένα και με αδικαιολόγητη αφέλεια ότι όλο αυτό θα τελείωνε, πολύ πριν πλησιάσει τη χώρα μας. Μόλις λίγες εβδομάδες πριν, ο Covid-19 εισέβαλλε δριμύτερα την Ευρωπαϊκή ήπειρο, σκορπίζοντας φόβο, άγχος και ανησυχία. Παρακολουθήσαμε τη μία Ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη να παίρνουν ολοένα και αυστηρότερα μέτρα, καταλήγοντας σ’ αυτό της καραντίνας εντός σπιτιού καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί το μόνο ουσιαστικό μέτρο πρόληψης εξάπλωσης αυτού του κορωνοϊού.

Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, η ζωή σταμάτησε να είναι αυτή που ξέραμε. Μένουμε μακριά από όλους, ειδικά από αυτούς που αγαπάμε καθώς είναι ο μόνος τρόπος να τους προστετέψουμε. Η βόλτα στο σούπερ-μάρκετ έχει γίνει πλέον η πολυαναμενόμενη έξοδος της εβδομάδας, ξανά-ρυθμίζουμε την οργάνωση του σπιτιού μας, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί όλες μας τις δραστηριότητες και ανακαλύπτουμε και πάλι μια ήρεμη ευτυχία μέσα από το άκουσμα της μουσικής κατά το ηλιοβασίλεμα. 

Από το πουθενά λοιπον, μας έχει δοθεί όλος αυτός ο χρόνος στα χέρια μας. Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων, εκτός εάν βρούμε καινοτόμους τρόπους να κρατήσουμε το μυαλό μας απασχολημένο και προσηλωμένο σε κάποιο στόχο. Το διάβασμα, θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς!

7 χρήσιμα tips για να μετατρέψουμε το διάβασμά μας σε ένα απολαυστικό hobby!

  1. Ας θέσουμε προτεραιότητες.

Είναι δεδομένο ότι στον φρενήρη ρυθμό που ζούσαμε, ο κάθε μαθητής, μ’ οποιοδήποτε αντικείμενο μελέτης ασχολείται, έχει αφήσει κενά στο διάβασμά του. Είτε είστε μαθητές με μεγάλο αριθμό διαφορετικών μαθημάτων, είτε μαθητής με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως είναι για παράδειγμα, μια ξένη γλώσσα, τότε, μάλλον έχετε αφήσει κάποια κενά. 

Στην περίπτωση που είστε μαθητής και έχετε πληθώρα μαθημάτων να διαχειριστείτε, αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να οργανώσετε το διάβασμά σας και να καλύψετε τα κενά. Πρώτα απ’όλα, κάντε μια λίστα με όλα τα μαθήματα στα οποία νιώθετε ότι έχετε κενά ή δεν έχετε ολοκληρώσει τυχόν προηγούμενες εργασίες σας πάνω σ’αυτά. Αναθέστε μια συγκεκριμένη μέρα (ή ακόμα και περισσότερες εάν είναι απαραίτητο) σε κάθε ένα από αυτά τα μαθήματα, ξεκινώντας με πρώτο αυτό στο οποίο έχετε τα μεγαλύτερα κενά. 

Εάν είστε μαθητές ενός αντικειμένου, τότε γράψτε σε ένα χαρτί ποια μκομμάτια έχετε παραμελήσει. Μπορεί να πρόκειται για θεωρία γραμματικής, εκθέσεις ή απλά ασκήσεις που ποτέ δεν είχατε την ευκαιρία να ολοκληρώσετε. Είναι απαραίτητο να καλύψετε τη γραμματική σας πρώτα, με τις αντίστοιχες ασκήσεις που ακολουθούν, προχωρώντας προς τις εκθέσεις και τέλος, το λεξιλόγιο.

2. Ας αναθέσουμε συγκεκριμένο χρόνο.

Τώρα που έχουμε θέσει τις προτεραιότητες μας, είναι ώρα να κανονίσουμε ποια συγκεκριμένη στιγμή της μέρας θα διαβάσουμε. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι, είναι αλήθεια ότι συνειδητοποιούμε πόσο Δεν κοιμόμαστε αρκετά, πόσο χρόνο Δεν περνάμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε και πόσο Δεν φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Είναι απολύτως κατανοητό να αφιερώσουμε χρόνο και σ’αυτά, αλλά κάποια στιγμή μέσα στη μέρα να αφοσιωθούμε ολοκληρωτικά στο διάβασμά μας. Ειδικά αυτή την περίοδο, το έχουμε ανάγκη να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας μέσα από το διάβασμα.

3. Συγκεντρώστε τις ερωτήσεις σας.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης σας, η φυσική παρουσία του δασκάλου σας δεν είναι δυνατή όπως πριν. Διαβάζοντας, θα βρείτε σίγουρα σημεία που δεν έχετε καταλάβει, σημεία που ίσως παραλείψατε εντελώς ή άλλα, τα οποία όσες φορές και να διαβάσετε, δεν μπορείτε να καταλάβετε απόλυτα. 

Γράψτε τα όλα σ’ ένα ξεχωριστό χαρτί σημειώσεων, επισημαίνοντας το κεφάλαιο, τη σελίδα, την άσκηση ή την παράγραφο, που έχετε απορία. Όταν έρθει η ώρα να επικοινωνήσετε με το δάσκαλό σας, δεν θα προσπαθείτε να θυμηθείτε ποιες ήταν οι απορίες σας, αλλά θα εξετάσετε κάθε απορία σας, λεπτομερώς. 

4. Οργανώστε μαθήματα μέσω Skype.

Λοιπόν, τα σχολεία, έκλεισαν πρώτα. Και θα παραμείνουν κλειστά. Ευτυχώς, όμως ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Σίγουρα λοιπόν, έχουμε αρχίσει να ξεκουραζόμαστε, αλλά να μην ξεχνάμε τους στόχους μας. Οι εξετάσεις αναβάλλονται αλλά δεν ακυρώνονται. Στο τέλος του τριμήνου σας, θα σας περιμένει η βαθμολογία σας. Μερικοί από σας, για να μην το ξεχνάμε, δίνετε εξετάσεις για πτυχίο. 

Γι’αυτό το λόγο, χρειάζεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα να έρθετε σε επαφή με το δάσκαλό σας και να κανονίσετε ένα διαδικτυακό μάθημα. Είναι αποτελεσματικό, αξιόπιστο και υστερεί ελάχιστα του κανονικού μαθήματος.

Πέρα από το μάθημα, θα απολαύσετε λίγο χρόνο παραγωγικότητας, και όχι άγχους και στεναχώριας.

5. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ανάλογο με αυτό που μελετάτε. 

Είτε διαβάζετε μια ξένη γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο, τότε, αυτή τη στιγμή, έχετε την πολυτέλεια του χρόνου και της άνεσης του σπιτιού σας, για να συγκεντρωθείτε πλήρως. Μπορείτε να βρείτε σχετικές ταινίες, μουσική, βιβλία και περιοδικά σχετικά με το διάβασμά σας και να τα έχετε πλέον γύρω σας. Όσα περισσότερα διαβάζετε σχετικά με το αντικείμενό σας, τόσο πιο γρήγορα βαδίζετε προς το στόχο σας. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία, όχι μόνο μέσω του συμβατικού διαβάσματος.

Ειδικά εάν μαθαίνετε μια ξένη γλώσσα, τώρα είναι η στιγμή να μάθετε περισσότερα για τον πολιτισμό της, να διαβάσετε άρθρα σ’ αυτή, να γνωρίσετε ανθρώπους που είναι ντόπιοι ομιλητές της μέσω κοινωνικών δικτύων και απολαύστε τη μουσική της. Ολόκληρος ο κόσμος αυτή τη στιγμή, είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ.

6.Διαβάστε δυνατά.

Πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών αγχώνονται να αποκτήσουν την τέλεια προφορά στη γλώσσα που μαθαίνουν. Παρόλα αυτά, τη στιγμή που επικοινωνείτε και οι άλλοι άνθρωποι σας καταλαβαίνουν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα άλλο. Οφείλουμε να αισθανόμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας που μπορούμε και μιλάμε μια ξένη γλώσσα και να μένουμε μακριά από πρακτικές μίμησης ξένης προφοράς. 

Παρόλα αυτά, αν και η προφορά δεν αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας, η ευχέρεια λόγου είναι. Για να βελτιώσετε όμως την ευκαίρια σας, υπάρχει ένα κόλπο! Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και να δείτε μια τεράστια βελτίωση στην ευχέρεια σας. Το κόμπιασμα που έχετε και το συλλάβισμα θα εξαφανιστούν και θα το νιώθετε από μόνοι σας ότι διαβάζετε με μεγαλύτερη άνεση. Πάρτε, λοιπόν τα βιβλία σας στα χέρια σας, και ανατρέξτε στα προηγούμενα κεφάλαια. Βρείτε τα κείμενά τους. Καθίστε μόνοι σας σε ένα δωμάτιο και τοποθετήστε έναν καθρέφτη μπροστά σας. Ναι, πολύ σωστά..ένα καθρέφτη. 

Ξεκινήστε να διαβάζετε τα κείμενα όσο πιο δυνατά μπορείτε, ακούγοντας πολύ καλά τη φωνή σας. Εάν προφέρετε μια λέξη λανθασμένα, θα το καταλάβετε, ακριβώς γιατί πρόκειται για κείμενα που έχετε κάνει, άρα  θα προσπαθήσετε να την ξαναπείτε σωστά. Θα ελέγχετε τον εαυτό σας, εάν σταματάει σωστά στις τελείες, στα κόμματα και εάν χρωματίζετε επαρκώς τη φωνή σας σύμφωνα με αυτά που εκφράζονται μέσα στο κείμενο. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει σίγουρα να βελτιώσετε τη συνολική σας ευχέρεια.

Γι αυτούς που δεν ασχολούνται με μια ξένη γλώσσα αυτή την περίοδο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική με ένα βιβλίο ή άρθρο στη μητρική σας γλώσσα. Όλοι μας χρειαζόμαστε εξάσκηση προς καλύτερη ανάγνωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε βέλτιστη ικανότητα να κάνουμε παρουσιάσεις στη δουλειά μας.

7. Ας μαθαίνουμε, όχι απλά να διαβάζουμε.

Είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε χαμένοι μέσα σ’ αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο πλανήτης, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της ανθρωπότητας, είναι η γνώση. Ασ εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να διαβάσουμε και να πληροφορηθούμε για πράγματα που μας αρέσουν. Πέρα από τα νέα της ημέρας, ας διαβάσουμε για τα θαύματα της ανθρωπότητας μέσα στους αιώνες. Ας έρθουμε σε επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Μπορεί ο καθένας μας να είναι μόνος του αυτές τις στιγμές, αλλά δεν είναι λίγος. Ας βρούμε τρόπους για το πως μπορούμε να συνεισφέρουμε στον κόσμο γύρω μας. Ας έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά μέσα σ’ αυτόν τον απέραντο κόσμο και τότε όλα θα γίνουν ένα μάθημα.

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *