5 Τρόποι να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας όταν μαθαίνουμε μια νέα γλώσσα!

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας όταν χτυπάει το τηλέφωνο; Όταν μόλις έφτασε ένα γραπτό μήνυμα από έναν παλιό μας φίλο που έτυχε να σκεφτόμαστε όλη μέρα χθες; Όταν τα αδιάβαστα email μας έχουν φτάσει τα 291 και ο σκύλος από το απέναντι μπαλκόνι δεν σταματά να γαβγίζει; Τα βιβλία και τα τετράδιά μας παραμένουν μπροστά μας ανοιχτά αλλά το μυαλό μας γυρίζει…μήπως επίσης φταίει ότι μόλις θυμηθήκαμε ότι έχουμε να φάμε από χθες;

Μήπως η παραπάνω εικόνα θυμίζει την καθημερινότητά μας; Πέρα από ένα συγκλονιστικά μικρό αριθμό ανθρώπων των οποίων η ικανότητα συγκέντρωσης μπορεί να αντισταθεί ακόμα και σε πρόβα ροκ συγκροτήματος στο διπλανό δωμάτιο, όλοι οι υπόλοιποι είμαστε καταδικασμένοι να διακόπτουμε την προσπάθεια μας να διαβάσουμε σχεδόν κάθε 7 λεπτά.

Πάμε λοιπόν να δούμε 5 αποτελεσματικούς τρόπους να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας!

  1. Ας συμμαζέψουμε το χώρο μας αλλά…… και το μυαλό μας!

Ας είμαστε ειλικρινείς! Κανείς δεν μπορεί να συγκεντρωθεί όταν δίπλα του υπάρχουν όλων των ειδών κλειστά και μισάνοιχτα βιβλία, παλιά post-it, σκισμένα χαρτιά, στυλό που δεν γράφουν και λεκέδες καφέ πάνω στα τετράδια. Ας οπλιστούμε με όλο μας το θάρρος, ας σηκώσουμε τα μανίκια και ας αφιερώσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να καθαρίσουμε το γραφείο μας, το τραπέζι ή το χώρο που έχουμε επιλέξει να διαβάσουμε.

Τώρα πάμε και στο πιο δύσκολο κομμάτι… πώς μπορούμε να βάλουμε μια μικρή τάξη στο χάος που επικρατεί στο μυαλό μας; Εφόσον ψάχνουμε μια προσωρινή λύση, δεν χρειάζεται να καταφύγουμε ακόμα στους ειδικούς. Ας πάρουμε μια κόλλα χαρτί και ας γράψουμε αυτά που περνάνε εκείνη τη στιγμή από το μυαλό μας. Δεν χρειάζεται να διαθέσουμε πάνω από 5 λεπτά. Ας το αφήσουμε στην άκρη μαζί με αυτά που μας προβληματίζουν..Τώρα ήρθε η ώρα για διάβασμα!

 

  1. Ας πούμε όχι στο multitasking!

Ξέρω ότι είναι μόδα της εποχής και λανθασμένα θεωρείται από κάποιους ένδειξη ευφυΐας, η φαινομενική ικανότητα να συνδυάζουμε πολλές δραστηριότητες μαζί. Η έλλειψη χρόνου καθημερινά άλλωστε το επιτάσσει! Στην πραγματικότητα όμως, ο εγκέφαλός μας δεν είναι σχεδιασμένος να μπορεί να εκτελεί μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων παράλληλα προσφέροντας ξεχωριστά στην κάθε μία το ίδιο ποσοστό συγκέντρωσης. Κάποιες από αυτές τις εκτελεί με μεγαλύτερη επιτυχία ενώ κάποιες με λιγότερη.

Την ώρα λοιπόν που αποφασίζουμε να αφιερώσουμε στο διάβασμά μας, ας την αφιερώσουμε μόνο σ’ αυτό. Ας μην μιλήσουμε στο τηλέφωνο παράλληλα, ας μην στέλνουμε μηνύματα, ας μην βλέπουμε ειδήσεις και ας μην παίζουμε με το σκύλο μας. Για όση ώρα κάτσουμε να διαβάσουμε, όσο δύσκολο κι αν είναι, ας κάνουμε μόνο αυτό!

 

  1. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει!

Πριν αποφασίσουμε να μάθουμε μια νέα γλώσσα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η διαδικασία της μάθησης είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο. Από τη μια πλευρά είναι πάρα πολύ χρήσιμο να βάζουμε μικρούς στόχους κατά τη διάρκεια εξάσκησης μας στη νέα γλώσσα αλλά από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικά απαιτητικοί με τον εαυτό μας όσον αφορά στην ταχύτητα της μάθησης μας.

Ας μην καθόμαστε στο γραφείο μας αγχωμένοι ότι πρέπει μέσα σε μια ώρα να έχουμε μάθει ένα μελλοντικό για παράδειγμα χρόνο στη νέα γλώσσα. Κάτι τέτοιο λειτουργεί ανασταλτικά στο μυαλό μας και η συγκέντρωση μας μειώνεται σημαντικά. Λειτουργούμε τόσο βεβιασμένα και περνάμε από τη μια σημείωση στην άλλη, έχοντας χάσει και τη λιγοστή ικανότητα συγκέντρωσης με την οποία ξεκινήσαμε.

Όσο λίγο χρόνο και να διαθέτουμε λοιπόν, πριν το διάβασμά μας, ας πούμε με άνεση στον εαυτό μας ότι « Μέσα στη μία ώρα που διαθέτω ο σκοπός μου είναι να καταλάβω όσο καλύτερα γίνεται κάποιο κομμάτι του μαθήματος που έχω να προετοιμάσω, είτε μεγάλο είτε μικρό… Σημασία δεν έχει να προσπεράσω στα γρήγορα πολλά πράγματα, αλλά να μάθω ένα πράγμα καλά μέσα σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο. » Η διαβεβαίωση αυτή θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ικανότητα συγκέντρωσής μας.

 

  1. Αποσυνδεθείτε!

Σας προκαλώ! Μπορείτε να αποσυνδεθείτε από το Ίντερνετ; Για πόση ώρα; Πόσοι από εμάς είμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να απενεργοποιήσουμε εντελώς το κινητό μας έστω για μερικά λεπτά; Είμαστε συνέχεια, παντού και τόσο βαθιά συνδεδεμένοι με τον απέραντο αυτό ψηφιακό κόσμο που νιώθουμε αμέσως ανασφαλείς αν για κάποιο λόγο δεν μπορούμε να συνδεθούμε. Φυσικά, η συνεχής αυτή ροή πληροφοριών, ενημέρωσης και επικοινωνίας αποσπά συνεχώς την προσοχή μας. Όσο και να θέλουμε να συγκεντρωθούμε είναι απολύτως λογικό ότι δεν μπορούμε.

Όταν έχουμε αποφασίσει να μάθουμε όμως μια νέα γλώσσα ή γενικά να διαβάσουμε κάτι που το μυαλό μας πρέπει να αποθηκεύσει, όσο λιγότερους αντιπερισπασμούς έχουμε από τον έξω κόσμο, τόσο πιο εύκολο για μας θα είναι να συγκεντρωθούμε. Μπορούμε να ορίσουμε εξαρχής ανά πόσα λεπτά ή ώρες μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα , κατά τη διάρκεια του οποίου μόνο θα μπορούμε να συνδεθούμε για λίγο πριν συνεχίσουμε. Μ’ αυτόν τον τρόπο και δεν θα διασπάται συνεχώς η προσοχή μας και δεν θα νιώθουμε εντελώς αποκομμένοι από τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα.

 

  1. Ας βάλουμε μικρούς στόχους!

Ξεκινώντας να μάθουμε  κάτι νέο, απλά αφήνουμε την πρόοδό μας στα χέρια του δασκάλου μας, ακολουθώντας απλά τις οδηγίες του και δεν παρατηρούμε σχεδόν καθόλου πόσα λέξεις μαθαίνουμε ή πόσα γραμματικά φαινόμενα δεν έχουμε κατανοήσει. Είτε έχουμε κενά είτε απορίες, αυτό συνήθως φαίνεται σ’ ένα τεστ. Όλη αυτή η διαδικασία δεν ενεργοποιεί στο μέγιστο την ικανότητα συγκέντρωσής μας γιατί δεν έχουμε προσφέρει κάποιο κίνητρο στο μυαλό μας.

Μια απλή αλλά αποτελεσματική πρόταση για να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας είναι να θέσουμε μικρούς στόχους ανά εβδομάδα. Μπορούμε, για παράδειγμα, να βάλουμε στόχο-πάντα ανάλογα με το επίπεδό μας- να έχουμε διαβάσει μια παράγραφο ή ένα άρθρο στη νέα γλώσσα, να έχουμε λύσει δύο παραπάνω ασκήσεις οι οποίες δεν ήταν ήδη μέσα στο homework μας ή  να γράψουμε 5 προτάσεις στη νέα γλώσσα με λέξεις που μας είχαν φανεί δύσκολες να κατανοήσουμε.

Η προσήλωση προς την επίτευξη ενός μικρού στόχου, ειδικά εάν τον έχουμε βάλει εμείς οι ίδιοι, θα κρατήσει τη συγκέντρωσή μας ενεργή και δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια να αποσπάσουμε την προσοχή μας!

Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι απόλυτα διαφορετική για τον καθένα από μας! Μήπως έχετε να προτείνετε κάποιο διαφορετικό τρόπο να συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα; Έχετε δοκιμάσει κάποια άλλη μέθοδο που είχε μεγάλο αποτέλεσμα στην ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε; Ανυπομονώ να σας ακούσω!

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *