Πρόβλημα με το διάβασμα; Πώς να φτιάξουμε το τέλειο πρόγραμμα!

Ακόμα ένα μήνυμα στο κινητό σας.. Πρόκειται για αυτή την εξαιρετική ταινία που παίζεται, για τρίτη πλέον εβδομάδα στο σινεμά και να ο κολλητός σας, σας παρακαλεί να πάτε μαζί του απόψε. Η ταινία ξεκινά στις 19:00, απόγευμα Πέμπτης, ενώ μόλις είχατε ανοίξει μπροστά σας τα βιβλία των γαλλικών σας, προσπαθώντας επιτέλους να διαβάσετε.. «Εντάξει, πόσο θα διάβαζα βραδιάτικα;» λέτε στον εαυτό σας και κανονίζετε να πάτε σινεμά. Αυτό σημαίνει ότι το μόνο που καταφέρατε να κάνετε είναι δύο ασκήσεις στα γαλλικά.

Το πρωινό Σαββάτου σας βρίσκει στο γραφείο σας. Το τηλέφωνό σας δεν έχει σταματήσει να χτυπάει, από φίλους που θέλουν να πάτε για καφέ ή βόλτα μαζί τους. Το βάζετε στο αθόρυβο, προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε και να προχωρήσετε με τις υπόλοιπες ασκήσεις σας. Η δόνηση δεν σταματά να σας εκνευρίζει. Φυσικά, κοιτάτε τον ήλιο έξω από το παράθυρο. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο. «Υποθέτω δεν θα πείραζε πολύ να βγω για ένα γρήγορο καφέ..» και φυσικά, ο καφές ακολουθείται από φαγητό έξω, από ακόμα έναν καφέ που σας κάνει να επιστρέψετε σπίτι αργά το βράδυ. Και φυσικά, υπερβολικά κουρασμένους για να κάτσετε να διαβάσετε.

Και να που έφτασε η Κυριακή! Ανάμεσα σε όλες τις βαρετές δουλειές του σπιτιού που έχετε να κάνετε, ενώ ακούγεται στο βάθος ο ήχος του πλυντηρίου, και ανάμεσα σε στοίβες από ασιδέρωτα ρούχα, ανοίγετε τα βιβλία σας. Φυσικά, σας διακόπτει απότομα η μυρωδιά από το κέϊκ που καίγεται στο φούρνο. «Πώς μπορώ να συγκεντρωθώ εδώ;» Φυσικά, κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο!

Η νέα εβδομάδα ξεκινάει και το μάθημα γαλλικών σας είναι σήμερα το απόγευμα. Είστε μισό-προετοιμασμένοι, αγχωμένοι και δεν θυμόσαστε ακριβώς πόσες εργασίες έχετε ολοκληρώσει και πόσες όχι.

Μήπως κάτι τέτοιο σας ακούγεται οικείο;

Ίσως ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα έξυπνο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαβάσματος που δεν θα σας αφήνει να χάνετε στιγμές διασκέδασης αλλά ούτε το να έχετε μια ολοκληρωμένη προετοιμασία για τα μαθήματα της ξένης γλώσσας σας.

Υπάρχουν κάποια έξυπνα tips για να μην ξαναχάσετε τον έλεγχο.

  1. Διαίρει και βασίλευε.

Κάντε ένα μικρό υπολογισμό πόσες μέρες έχετε μπροστά σας προκειμένου να είστε τέλεια προετοιμασμένοι για το μάθημά σας. Έπειτα, δείτε με προσοχή πόση ύλη πρέπει να καλύψετε μέχρι τότε. Πάρτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και χωρίστε ποια κεφάλαιο ή σελίδες πρέπει να διαβάσετε ανά ημέρα, έτσι ώστε όταν φτάσει το μάθημά σας, να τα έχετε τελειώσει όλα. Η ίδια λογική ισχύει και στις σπάνιες περιπτώσεις που έχετε μόνο λίγες ώρες μπροστά σας για να τα καλύψετε όλα. Σ’ αυτή την περίπτωση, χωρίζετε τις σελίδες ανά ώρα.

Αυτή η οργάνωση θα σας προσφέρει τον έλεγχο που χρειάζεστε για να οργανώσετε το διάβασμά σας και θα ξέρετε ακριβώς σε ποιο σημείο βρίσκεστε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Δεν θα αναρωτιέστε τι σας έχει μείνει για διάβασμα, ούτε θα αιφνιδιαστείτε από την ύλη που μένει ακόμα προς διάβασμα.

  1. Διαβάστε τα πιο δύσκολα στην αρχή.

Συνήθως, οι περισσότεροι από εμάς, αφήνουμε το δυσκολότερο κομμάτι για το τέλος. Πιστεύουμε ότι θα αφιερώσουμε όλη μας την προσοχή σ’αυτό και θα το θυμόμαστε τέλεια ακριβώς πριν το μάθημά μας. Δυστυχώς, ο συλλογισμός αυτός δεν αποδεικνύεται τόσο αποτελεσματικός στην πράξη.

Όταν το κάνουμε αυτό, είμαστε ήδη κουρασμένοι από το διάβασμα των προηγούμενων ημερών και η ικανότητα συγκέντρωσής μας είναι αρκετά μικρότερη. Επίσης, νιώθουμε περισσότερο άγχος, όταν γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμα βγάλει το χειρότερο κομμάτι.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το δυσκολότερο κομμάτι και ας πηγαίνουμε στα πιο εύκολα σιγά σιγά. Μ’ αυτόν τον τρόπο, επίσης, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε επανάληψη στο δυσκολότερο κομμάτι, πριν το μάθημά μας.

  1. Αφήστε μια μέρα ελεύθερη.

Ιδού ένας κανόνας που έμαθα αργά να σέβομαι. Τα τελευταία χρόνια, από τη θέληση μου να πετύχω τους στόχους μου, δεν σταματούσα ούτε για μια μέρα. Είτε από το διάβασμά μου, είτε από την εργασία μου. Φυσικά, όλο αυτό οδήγησε, σε μια αξέχαστη υπερκόπωση, από την οποία έκανα σχεδόν ένα μήνα να συνέλθω. Άρα, ποια είναι η ασπίδα προστασίας από κάτι τέτοιο; Μια μέρα ρεπό!

Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν να είχαμε μια ολόκληρη μέρα ελεύθερη για τον εαυτό μας, γιατί έτσι αποκτούμε και πάλι μια καλή προοπτική των πραγμάτων, βλέπουμε που βρισκόμαστε όσον αφορά στους στόχους μας, βγαίνουμε έξω και περνάμε πολύτιμο χρόνο με αυτούς που αγαπάμε. Εάν, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε μια ολόκληρη μέρα, ας έχουμε ένα ολόκληρο ελεύθερο απόγευμα. Θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο!

 

Share This

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *