Η μάχη των Video Games. 

Χρόνια ολόκληρα, μαίνεται μια μυστική, ανομολόγητη, αέναη μάχη σε κάθε σπίτι. Στο ένα στρατόπεδο, οι γονείς που έχουν συμμαχήσει με τους δασκάλους. Βασικό τους όπλο: Τα βιβλία.

Στο αντίπαλο, νέοι μαθητές. Βασικό τους όπλο: Τα video games.

Ποιος θα βγει νικητής; 

Η δύναμη που βρίσκεται στα χέρια δασκάλων και γονιών, φαίνεται ότι κινεί τα νήματα της μάχης στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα νιάτα και το πείσμα όμως, αρνούνται την παράδοση και διατηρούν επίμονα την καθημερινή τους αγαπημένη συνήθεια.

Θα μπορούσαν όμως, αυτά τα δύο μέτωπα να γίνουν ένα; Θα μπορούσαν αυτοί οι φαινομενικά ορκισμένοι εχθροί να σχηματίσουν μια συμμαχία προς κατάκτηση του ίδιου στόχου; Την Εκμάθηση μιας Ξένης Γλώσσας;

Ας δούμε πως ένας μαθητής, μπορεί ξεκάθαρα να μάθει μια ξένη γλώσσα, ακόμα και την ώρα που παίζει βιντεο-παιχνίδια.

  1. Εγκατάσταση : Μαθαίνουμε από το συγκείμενο.

Απαγγέλουμε στατικά λέξεις από τα αγγλικά στα ελληνικά, γράφουμε μια λέξη αμέτρητες φορμές για να μάθουμε σωστή ορθογραφία, μεταφράζουμε κατά λέξη. Όλα βήματα της συνταγής της Αποτυχίας.

Σύμφωνα με τη νευρο-επιστήμη, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες ο εγκέφαλός μας να συγκρατήσει και στη συνέχεια, να αφομοιώσει οποιουδήποτε είδους γνώση, εάν αυτή περνάει μέσω μιας ιδέας. Γι αυτό, οποιοσδήποτε μαθητής, ενώ παίζει βιντεο-παιχνίδια, θα πετύχει την απόκτηση μεγαλύτερου όγκου λεξιλογίου στη γλώσσα-στόχο, την ώρα που χτίζει ψηφιακά κάστρα, που σχηματίζει ομάδες από ψηφιακούς χαρακτήρες, που ταξιδεύει σε ψηφιακά μέρη, που βγάζει ψηφιακά χρήματα και γίνεται ο ίδιος κομμάτι μιας μεγάλης ψηφιακής περιπέτειας. Ο παίκτης έτσι, διαβάζει, ακούει, καταλαβαίνει τους περισσότερους όρους στην ξένη γλώσσα, απλά επειδή υπάρχει η εικόνα, ο ήχος και όλο το υπόβαθρο για να ενδυναμώσει την απομνημόνευση των λέξεων και των δομών.

2. Οδηγίες: Κάνουμε επανάληψη.

Όσες περισσότερες φορές δούμε μια λέξη, τόσο πιο πιθανό είναι να τη μάθουμε. Ακόμα και στα πιο εξελιγμένα βιντεο-παιχνίδια που περιέχουν τις πιο πολύπλοκες ιστορίες, η διήγηση επαναλαμβάνεται. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός χαρακτήρων στο παιχνίδι και μάλλον, κάτι τέτοιοι ισχύει για τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή για τα σκηνικά στα οποία το παιχνίδι εξελίσσεται. Όσο το παιχνίδι προχωρά, ο παίκτης έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με το ίδιο λεξιλόγιο, κάτι που οδηγεί στην τελική εκμάθηση του. 

3. Συμμαχίες : Δημιουργούμε εξελιγμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Μεγάλος αριθμός βιντεο-παιχνιδιών που παίζονται διαδικτυακά, προσφέρουν στον παίκτη την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με άλλους και να ανταλλάξουν κόλπα, εμπειρίες και συμβουλές μεταξύ τους. Φυσικά, όλα αυτά συμβαίνουν στη γλώσσα-στόχο. Συνεπώς, οι νέοι μαθητές γνωρίζουν άλλους παίκτες, με τους οποίους έχουν τον ίδιο στόχο και κίνητρο. Αυτό τους ωθεί, να επικοινωνήσουν στην ξένη γλώσσα, χωρίς άγχος εάν χρησιμοποίησαν σωστές γραμματικές δομές, σωστή σύνταξη, καθώς η ανάγκη τους να κατανοήσουν και να γίνουν κατανοητοί, τα ξεπερνά αυτά. Ακόμα και με λάθη, επιτυγχάνεται η επικοινωνία εμβάθυνση στην ξένη γλώσσα. 

4. Πυρομαχικά : Μαθαίνουμε ή Πεθαίνουμε

Η κατανόηση στη γλώσσα-στόχο την ώρα που παίζουμε ένα βιντεο-παιχίδι, γίνεται υπό πίεση. Υπάρχει ο κίνδυνος, εάν δεν καταλάβουμε τις εντολές ή τις οδηγίες, την ώρα που αυτές μας δίνονται, χάνουμε ή ο χαρακτήρας μας στο παιχνίσι, πεθαίνει. Άρα, ένας παίκτης, έχει το κίνητρο να καταλάβει γρήγορα το νόημα μιας φράσης, ακόμα και όταν αυτή περιέχει άγνωστες λέξεις, με σκοπό απλά, να μην χάσει. Όσο περισσότερο προχωρά ένας παίκτης, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις άμεσες οδηγίες που του δίνονται από το παιχνίδι.

5. Επόμενη Πίστα : Διατηρούμε συνεχή πρόσβαση

Είναι αλήθεια ότι τα βιντεο-παιχνίδια μονοπωλούν τον εφηβικό κόσμο και οι νέοι μαθητές βομβαρδίζονται από πληθώρα διαφορετικών ειδών. Ας είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιχνίδια, δεν είναι σχεδιασμένα στην ελληνική γλώσσα. Όταν λοιπόν, είναι σπίτι τους ή σ’ αυτό ενός φίλου τους ή σε ένα μαγαζί με βίντεο-παιχνίδια, είναι σε άμεση επαφή μ’αυτόν τον ψηφιακό κόσμο. Την ώρα που διαβάζουν οδηγίες, που δοκιμάζουν νέα παιχνίδια ή απλά χαζεύουν γύρω τους άλλα είδη, ασυνείδητα προσπαθούν να καταλάβουν αυτά που διαβάζουν ή ακούν στη γλώσσα στόχο. Αυτό συμβαίνει αυθόρμητα, χωρίς εκείνες τις στιγμές να νιώθουν ότι “μελετούν” την ξένη γλώσσα.

6. Αποστολή εξετελέσθη: Διασκεδάζουμε

Το καλύτερο στοιχείο απ’όλα, είανι ότι η εκμάθηση συμβαίνει, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ο παίκτης, απλά παίζει το αγαπημένο του παιχνίδι, και δεν αισθάνεται καμία στιγμή την πίεση να μάθει κάτι απέξω ή να ολοκληρώσει κάποια εργασία σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Το άτομο που παίζει το παιχνίδι, μαθαίνει μια ολόκληρη ξένη γλώσσα, καθώς και τη νοοτροπία πίσω απ’ αυτή, ενώ απλά διασκεδάζει.

Βιντεο-παιχνίδια VS Παραδοσιακή Εκμάθηση: Η μάχη συνεχίζεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *